dav

Număr record de concurenți înscriși la Covasna Dog Show. Peste 300 de câini din cele mai frumoase rase s-au întrecut în weekend la cea de a 4-a ediție a competiției canine, organizată de Asociația Chinologică Română – filiala Covasna, în localitatea Bodoc.

Potrivit organizatorilor, numărul concurenților prezenți la ediția din acest an a competiției de la Bodoc este aproape dublu față de cel din anii precedenți.

În cele două zile ale competiției, concurenți din țară și din străinătate s-au luptat să obțină cel puțin un titlu, iar emoțiile au fost mari pentru cei care au participat pentru prima dată la acest concurs.

„Anul acesta am avut 312 câini înscriși, cu 50% mai mulți față de anul trecut. Am avut o expoziție națională dar și una internațională unde au fost participanți din Germania, Polonia, Ucraina și Ungaria (…) Pentru un participant concursul acesta este foarte important, cei care câștigă în ambele zile pot obține titlul de „Campion al României”, ne-a explicat dr. Kui-Bogdan Szende, medic veterinar în cadrul Spitalului K2 și membră a Asociației Chinologice Covasna.

VIDEO ►

Din cele peste 80 de rase prezente, cei 5 arbitri (Igor Selimović – Croația; Enrico Drudi – San Marino; Cristian Vântu – ACH Alba; Cristian Petre Stavarache – ACH Ialomița și Szlahotka Alecsandru – ACH Timiș) au avut de desemnat câştigătorii celor zece grupe canine ale Federaţiei Chinologice Internaţionale, iar la final a fost ales marele câștigător.

Noutatea acestei ediții a fost expoziția internațională organizată pentru prima oară în județul Covasna după o pauză de mai bine de 17 ani.

„Am revenit ca arbitru la Sfântu Gheorghe după o pauză de peste 10 ani și am găsit din punct de vedere organizatoric o diferență enormă. Forate bine organizată competiția, o locație foarte bună. Avem peste 300 de concurenți, peste 80 de rase, sunt concurenți și din străinătate ceea ce spune mult. Pentru fiecare rasă există un standard, un ideal în ceea ce privește calitățile pe care trebuie să le aibă un câine, iar arbitrul compară în permanență ce are în față, respectiv câinele cu defectele și calitățile lui, cu idealul. Cei care au obținut calificativul maxim intră într-o competiție pentru obținerea titlului”, ne-a declarat arbitrul Cristian Stavarache.

Acesta a mai explicat că participarea câinilor la astfel de expoziții este importantă întrucât le pune în evidență atât calitățile cât și defectele, lucru care îi poate ajuta pe crescători să înțeleagă ulterior unde ar trebui să facă schimbări.

„Participarea la o expoziție socializează mult mai mult câinele, este mult mai tolerant în compania altor câini, și în mulțimi. Facem expozițiile din pasiune, avem câini pentru că îi iubim, iar patima nu prea are ce să caute la astfel de evenimente. N-am avut surprize neplăcute pentru că cei care vin la expoziții știu și care sunt reglementările, n-am avut câini agresivi ceea ce este un plus. Cu 10-15 ani în urmă se întâmpla frecvent să fim mușcați, ba chiar și câinii între ei să se muște, dar deja ne apropiem de standardul din țările foarte avansate din punct de vedere chinologic”, ne-a mai explicat arbitrul.

VIDEO ►

Articolul precedentProtocol de colaborare între CCI Covasna şi Regiunea Autonomă Voivodina (Serbia)
Articolul următorConducerea TAM Sfântu Gheorghe: „Se anunță un an și o stagiune de top!”