În primele 20 de zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi privind interzicerea folosirii telefonului mobil și a oricărui dispozitiv mobil în timpul condusului, polițiștii covăsneni au aplicat peste 20 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea noilor reglementări.

Astfel, în perioada 12–31 octombrie, în județul Covasna au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea reglementărilor anterior menționate, valoarea cumulată a sancțiunilor fiind de 7005 de lei. Totodată, au fost reținute 2 permise de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Conducătorii vehiculelor pot folosi dispozitivele în cauză doar în momentele în care vehiculul este oprit.

Inspectoratul de Poliție Județean Covasna informeză că, spre deosebire de normele legale anterioare, care vizau în mod exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.

Aceste restricții au fost instituite ca răspuns la numărul crescut de accidente cauzate de folosirea dispozitivelor mobile la volan, unele dintre ele având consecințe foarte grave.

Nerespectarea acestor norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare iar, în cazul nerespectarii normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă.

Totodată, un alt aspect, reglementat de noile norme în vigoare, îl constituie sancționarea unei forme agravante a săvârșirii faptei contravenționale privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video de către conducătorul auto.

În context, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Inspectoratul de Poliție Județean Covasna reiterează faptul că o conduită responsabilă și preventivă adoptată  de conducătorii vehiculelor, este esențială în creearea unui climat de siguranță pe drumurile publice. 

Articolul precedent„Cumpără cu un produs în plus” – Amplă campanie pentru ajutorarea familiilor nevoiașe din județul Covasna
Articolul următorDrumarii se pregătesc de venirea iernii