La fel ca în anii precedenți, preoții Catedralei Ortodoxe din municipiul Sfântu Gheorghe vor pregăti pentru enoriași, cu ocazia Bobotezei, aproximativ 2.000 de litri de apă sfințită.

Preotul paroh Sebastian Pârvu a explicat că Agheasma Mare trebuie consumată de la Bobotează și până la Odovanie, timp de opt zile, dimineața pe nemâncate, iar în timpul anului se poate bea numai cu binecuvântarea duhovnicului, după spovedanie.

„Cei care doresc o cantitate mai mare își umplu singuri sticlele cu apă sfințită de la butoaiele pe care le pregătim în incinta Catedralei. Avem în total 4 butoaie a câte 250 kg, în funcție de câte sticle umplem. Această Agheasmă are un regim mai special față de Agheasma Mică, se păstrează în casă, în loc de cinste, și se poate bea numai după zilele de post, cu binecuvântarea duhovnicului”, a precizat Sebastian Pârvu.

Preotul paroh a ținut să le reamintească credincioșilor că în această perioadă trebuie să fie „mai aproape de Dumnezeu prin rugăciune”, iar dovada credinței lor trebuie să fie făcută prin fapte.

De asemenea, el a mai menționat că în ultimii ani enoriașii au învățat să nu se mai îngrămădească pentru a fi primii care primesc apa sfințită, astfel încât nu au loc incidente neplăcute.

„Observăm de la un an la altul că oamenii nu se mai înghesuie, nu au fost probleme cu nerăbdarea din partea enoriașilor. Oamenii vin la biserică liniștiți, stau la slujbă și apoi distribuim repede sticlele. (…) În momentul în care ai o credință puternică înseamnă că și viața ta este luminoasă, ești bun cu aproapele, crește spiritul comunitar în sensul de apartenență la familie, la o familie duhovnicească în primul rând. Mesajul este același pe care îl propovăduim la fiecare slujbă: să fim mai răbdători, mai înțelepți, mai buni, pentru că aici avem mici restanțe. Din păcate suntem puțin mai reci, mai izolați, iar despre grabă nici să nu mai spunem. Toată lumea fuge dar nimeni nu știe unde se duce. Toți ne plângem că parcă timpul s-ar comprima, însă nu este așa, noi suntem mai împrăștiați”, a mai declarat Sebastian Pârvu.

Conform tradiției, în urmă cu câțiva ani, după slujba de sfințire a apelor preoții ortodocși obișnuiau să arunce câteva cruci în Râul Olt, iar cei mai curajoși dintre credincioși săreau în apele reci pentru a le recupera. Preotul paroh spune că în ultimii ani acest obicei nu s-a mai practicat la Sfântu Gheorghe „din motive ce țin de logistică”, astfel că slujba de sfințire a apei va avea loc duminică, de la ora 11:00, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, după care enoriașilor le vor fi împărțite cele aproximativ 2.000 de sticle cu apă sfințită.

Articolul precedentO tânără originară din județul Covasna își caută părinții biologici
Articolul următorSepsi OSK va juca cinci amicale în cantonamentul din Antalya