Pesta porcină

Direcţia Sanitar Veterinară Covasna a sancţionat proprietarii mai multor stâne din judeţ, precum şi o fermă de porci pentru nerespectarea măsurilor pentru combaterea extinderii pestei porcine africane.

Pesta porcină se apropie de judeţul Covasna! De la extinderea pestei porcine africane în mai multe judeţe ale ţării, DSVSA Covasna a făcut mai multe controale în judeţ pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile impuse pentru a combate extinderea bolii.

Planul de măsuri prevedea, printre altele, retragerea porcilor crescuţi la stâne, care ar putea intra în contact cu mistreţi şi alte animale sălbatice infestate, iar în urma verificărilor pe teren s-a constatat că planul nu a fost respectat la şapte stâne.

„Din păcate nu s-au conformat, la stânile respective au fost găsiţi porci neidentificaţi, fără nicio supraveghere sanitar-veterinară. Patru stâne au fost sancţionate contravenţional, iar responsabilii celorlalte trei urmează să fie sancţionaţi tot cu câte 720 de lei fiecare”, a declarat directorul DSVSA Covasna, dr. Sikó-Barabási Sándor.

De asemenea, în urma controalelor a fost sancţionată şi o crescătorie de porci Mangaliţa din localitatea Mereni.

„Am găsit o exploataţie în neregulă din punctul de vedere a măsurilor de biosecuritate, i-am suspendat autorizaţia de funcţionare şi a primit o amendă contravenţională de 1500 de lei. Practic, tehnologia de creştere a porcilor Mangaliţa diferă de fermele tradiţionale şi ar fi trebuit să ia nişte măsuri suplimentare, să dubleze gardul, trebuia un filtru sanitar-veterinar şi o încăpere pentru schimbarea hainelor”, a mai spus directorul DSVSA Covasna.

Filtru la graniţa dintre Covasna şi Buzău

Autorităţile judeţene au instituit, duminică, un filtru de dezinfecţie pe DN 10, la graniţa dintre judeţele Covasna şi Buzău, după ce în judeţul vecin au fost confirmate două focare de pestă porcină.

Filtrul a fost amplasat la ieşirea din satul Crasna, comuna Sita Buzăului, unde încă de sâmbătă, după apariţia primelor suspiciuni legate de pesta porcină, a fost instituit un filtru rutier menit să depisteze şi să prevină introducerea în judeţ a porcilor vii, precum şi a cărnii şi produselor din carne fără acte de provenienţă.

Autorităţile covăsnene au lansat un apel către cetăţeni să nu cumpere porci şi carne de porc din locuri neautorizate şi să anunţe imediat medicul veterinar, primarul localităţii sau DSV dacă identifică animale bolnave sau descoperă cadavre de porci sau mistreţi.

 

Articolul precedentBacalaureat 2018: 170 de contestații după sesiunea de toamnă
Articolul următorÎnscrieri în campania „Pedalează pentru un scop bun”