De la sfârșitul lunii ianuarie 2020, polițiștii vor fi îndreptățiți să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice.

Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial al României în data de 28 octombrie a.c., iar modificările intră în vigoare în 90 de zile de la această dată.

Conform unui comunicat emis de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Covasna, polițiștii vor putea legitima o persoană dacă aceasta încalcă dispozițiile legale, sau există motive reale pentru a bănui că pregătește sau a comis deja o faptă ilegală.

Persoanele pot fi legitimate și dacă există suspiciuni reale că acestea au fost prezente la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori au cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta.

De asemenea, polițiștii pot legitima și pot stabili identitatea unei persoane în cazul în care  aceasta solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție, sau atunci când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilității, consumului de alcool sau a altor substanțe psihoactive,  necesită sprijinul organelor abilitate.

„Pot fi supuse legitimării persoanele ale căror descriere corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcațiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii; În cazul în care o persoană desfășoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice, aceasta poate fi legitimată de către polițiști; Polițiștii pot desfășura activități în vederea legitimării și stabilirii  identității unor persoane și cu ocazia unor controale sau razii sau în situația în care persoane încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat. De asemenea, polițiștii efectuează legitimarea oricând există o obligație legală de a se stabili identitatea unei persoane”, se mai arată în comunicatul emis de IPJ Covasna.

Amenzi de aproape 3 ori mai mari

Conform IPJ Covasna, oamenii legii sunt obligați să aducă la cunoștință persoanei, verbal, motivul legitimării, iar stabilirea identității se face pe baza actelor de identitate.

La solicitarea polițistului, cetățenii au obligația de a înmâna acestuia documentele de identitate și de a-i comunica informațiile necesare stabilirii sau, după caz, verificării identității.

Dacă în prezent refuzul de a furniza date pentru stabilirea identității persoanei constituie  contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei, la momentul intrării în vigoare a noilor reglementări, limitele  amenzii se vor majora de la 500 la 1500 lei.

Totodată, împiedicarea polițiștilor, sub orice formă, de a-şi îndeplini obligațiile de serviciu privind legitimarea se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei

În perioada următoare, Inspectoratul de Poliție Județean Covasna va emite  informări pentru cetățeni, cu privire la drepturile și obligațiile persoanelor și ale instituțiilor de aplicare a legii, conform noului cadru legal.

Articolul precedentCel mai devotat voluntar al ISU Covasna, premiat de Ziua Internațională a Voluntariatului
Articolul următor(și) Covăsnenii se pot înscrie pentru „Permis pentru viitor”