Temperaturile anormal de ridicate pentru finalul anului și lipsa ninsorii nu îi descurajează pe turiști. Gradul de ocupare în pensiunile covăsnene, afiliate Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din Romania (ANTREC), este de 100% pentru Crăciun, iar pentru Revelion au mai rămas doar 10 locuri libere.

Vicepreşedintele ANTREC Covasna, Daragus Attila, spune că la mare căutare au fost ofertele all inclusive, iar prețurile pachetelor variază între 500 și 1.500 lei, ușor mai ridicate față de cele din anii trecuți.

„Mai avem cam 10 locuri libere de Revelion, și asta doar pentru că a mai intervenit câte un incident, de exemplu, tocmai au renunțat 4 persoane din București pentru că au un deces în familie. Ne apropiem de final, pachetele sunt pregătite, și avem pentru toate buzunarele. Prețurile pornesc de la 500 de lei și ajung până la 1.500. Avem și pentru 2 zile, dar și pentru 3, 4 sau 5 zile. În general, turiștii au optat pentru ofertele all inclusive, în care sunt incluse băutura, mâncarea… pomana porcului. De Crăciun despre asta este vorba, asta se caută, dar acolo nu mai avem locuri deloc (…) E interesant pentru că, în general, de Crăciun mereu ne rămâneau locuri libere, iar Revelionul se vindea mai bine, dar acum s-au inversat lucrurile”, ne-a spus Vicepreşedintele ANTREC Covasna.

Daragus Attila spune că lipsa zăpezii din staţiunile montane şi temperaturile crescute, care fac imposibilă chiar și producerea zăpezii artificiale, ar putea să le dea bătăi de cap hotelierilor care aveau pregătite pentru turiști activități specifice zonei și sărbătorilor de iarnă.

„Ne afectează și faptul că vremea e caldă dar nu avem ce să facem, toată lumea a făcut rezervări  în funcție de concedii, și acum nu au ce face. La noi sunt sigur că vom avea zăpadă, e un proverb, aici în zona noastră: lupul nu mănâncă iarbă!, așa că nu trebuie să ne facem griji, sigur vom avea iarnă. De Revelion avem tot, avem formații, sunt destul de scumpe, în jur de 9.000 lei, dar cântă în ambele limbi, de aceea e așa scump. De exemplu, una dintre formațiile care vine,  Incognito, cântă în ambele limbi, și în maghiară și în română, pentru că asta se caută, asta e cererea. Dar e foarte scump, așa e Revelionul, până și formațiile slabe sunt scumpe”, a mai spus Daragus Attila.

În județul Covasna, Asociația Națională de Turism Rural Ecologic și Cultural are incluse 12 pensiuni.

În acest an, tarifele pentru pachetele de Crăciun și Revelion vor fi ușor mai ridicate, majorarea prețurilor fiind pusă și pe seama scumpirii facturilor la gaz și energie electrică.

Astfel, dacă în anii precedenți în perioada sărbătorilor de iarnă turiștii scoteau din buzunare în jur de 1.050 lei pentru pachetele de 3 nopţi cu demipensiune, 1.250 lei pentru 4 nopţi, respectiv 1.400 lei pentru 5 nopţi, în acest an prețurile vor crește cu aproximativ 100 de lei, astfel că pentru cel mai scump pachet turiștii vor plăti în jur de 1.500 lei.

Articolul precedentCum să ne îmbrăcăm iarna – sfaturile Spitalului Județean de Urgență Sfântu Gheorghe pentru covăsneni
Articolul următorPeste 65 de tone de hârtie şi carton colectate în mai puţin de 3 luni din şcolile covăsnene