Pabal, un câine din rasa ciobănesc german, care în ultimii 7 ani a participat alături de jandarmii covăsneni la misiuni de asigurare a ordinii publice în cadrul patrulelor de însoţire pe raza localităţilor Sfântu Gheorghe, Araci și Vâlcele, şi la manifestări cultural-artistice și sportive, a fost fost pensionat.

Vineri, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Covasna, câinele-jandarm şi-a îmbrăcat vineri pentru ultima dată uniforma – hamul inscripționat, şi a avut parte de o ultimă defilare, în aplauzele întregii unități.

„Începând cu data de 24.04.2019, după trecerea în rezervă a plt.maj. Sălaghe Eugen, câinele a fost preluat de către sg.maj. Bontea Emanuel, care a continuat să execute împreună cu acesta programul de pregătire și misiunile specifice. La împlinirea stagiului de serviciu de 7 ani, pe fondul unor afecțiuni medicale, starea de sănătate a câinelui s-a deteriorat, fiind diagnosticat cu sindrom de compresie medulară și pancreatită, boli care nu mai pot fi tratate, câinele fiind propus pentru scoaterea din serviciu prin casare directă (…) Ca semn de apreciere față de activitatea desfășurată, începând cu data de 31.01.2020, odată cu “pensionarea” câinelui de serviciu Pabal, s-a hotărât ca acesta să rămână în marea familie a jandarmilor, urmând să fie adoptat de către colegul nostru sg.maj. Ticușan Florin”, a transmis Locotenent colonelul Pintilii Marius.

Pabal s-a născut în data de 22 iulie 2012, la Centrul Chinologic Sibiu. Un an mai târziu, pe 10 aprilie, după parcurgerea cursului de “Iniţiere în dresaj şi preluare tineret canin”, a fost repartizat la IJJ Covasna, fiind luat în primire de comandantul grupei conductori câini serviciu, plt.maj. Sălaghe Eugen.

A urmat o perioadă de predresaj (24.02-13.06.2014), la finalul căreia a fost atestat în specialitatea “patrulare și intervenție”.

„Pabal a fost alături de noi în sute de misiuni, a stat cu urechile ascuțite, țintind spre cer și corpul arcuit, întotdeauna pregătit să intervină, dar cel mai mult iubea activitățile demonstrative sau patrularea prin parcuri, când era înconjurat de copii, momente în care, coada sa jucăușă se transforma într-o elice. Astăzi nu a fost la fel de țanțoș ca de obicei! Urechile pleoștite, privirea tristă, nu mai are chef de joacă!Atitudinea lui ne arată că parcă ştie ce se întâmplă”, u transmis reprezentanţii IJJ Covasna.

Video: IJJ Covasna

Articolul precedentAccident rutier pe un drum din judeţul Covasna. Şoferul vinovat se urcase băut la volan
Articolul următorRestricţii de circulaţie, începând de azi, la Covasna-Comandău