În cadrul conferinței de prezentare a raportul trimestrial asupra inflației, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a transmis că „băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie”. În plus, Mugur Isărescu a declarat și că vremea dobânzilor mici a trecut.

Conform guvernatorului Mugur Isărescu, BNR vede o temperare a consumului și crede că în semestrul 2 se va simți și mai mult. „Consumatorii se orientează mai pronunțat către magazinele de tip discount și produsele din gama marcă proprie”, a transmis Isărescu, care a precizat, de asemenea, că România are probleme majore în ce privește cheltuielile bugetare și că era dobânzilor mici este depășită.

Guvernatorul BNR a afirmat că băncile „au sărit calul” cu creșterea ROBOR, dar acest lucru a dus și la creșterea dobânzilor la depozite, Isărescu lansând și un avertisment pentru bănci: „să fie mai atente la mesajele Băncii Naționale”.

„Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul”, a mai spus guvernatorul BNR.

România s-a împrumutat la dobânzi mai mari comparativ cu alte țări, inclusiv cu Ungaria, pentru că a avut deficitele cele mai mari, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, întrebat de un jurnalist „de ce România se împrumută la dobânzi mari chiar și mai mari ca Ungaria, care este într-o situație urâtă”.

„România s-a împrumutat la dobânzi mai mari comparativ cu alte țări, inclusiv cu Ungaria, pentru că a avut deficitele cele mai mari. Vă rog să îmi explicați care este situația urâtă a Ungariei”, a spus Mugur Isărescu.

Potrivit guvernatorului, rezervele internaționale ale României nu au scăzut, dar nici nu au crescut.

Dacă nu intervenea schema de plafonare, am fi avut o inflație de 20%, a mai spus guvernatorul BNR. „Inflația este un fenomen global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea ca nivel al inflației. În România inflația s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentar. Dacă nu intervenea schema de plafonare, am fi avut o inflație de 20%. În Ungaria inflația e mai mică pentru că și schema de plafonare a fost mai generoasă”, a spus Mugur Isărescu.

Potrivit guvernatorului, rata inflației se va plafona în acest trimestru. „E posibil ca în august să vedem unele creșteri, dar treptat-treptat, tendința e de scădere”, a spus Isărescu.

Sursa: Libertatea Zilei

Articolul precedentNouă funcție a WhatsApp! Mesajele pot fi șterse definitiv chiar și după două zile
Articolul următorDoliu uriaș în lumea modei. Legendarul creator Issey Miyake a murit la vârsta de 84 ani