O imagine cu mormane de gunoaie şi PET-uri plutind pe Râul Negru, în zona localităţii covăsnene Lunga,  circulă zilele acestea pe reţelele de socializare, iar autorităţile de mediu ridică din umeri şi spun că „se va face curăţenie”.

Contactat telefonic, şeful Gărzii de Mediu Covasna, cms. şef Lucian Cândea ne-a declarat că va trimite zilele acestea o echipă în control, iar dacă se va impune, Primăria pe a cărei rază se află râul cu pricina va fi sancţionată.

„Am văzut imaginea, colegii mei vor identifica zona şi vor merge în control. Trebuie să vedem despre ce este vorba, dacă identificăm zona trimitem o echipă şi se va face curăţenie. Ori comuna sau oraşul de care aparţine, ori cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Covasna vor strânge acele gunoaie. Amendă din păcate nu văd cui să îi dăm, pentru că nu cred că au aruncat locuitorii special în locul acela, din câte se vede în poză cred că s-au strâns acolo gunoaie, apa le-a adus. Trebuie să vedem ce e la faţa locului ca să stabilim dacă e vorba sau nu de amendă”, ne-a spus cms. şef Lucian Cândea.

Numai în primul trimestru al acestui an, Garda de Mediu Covasna a aplicat amenzi în cuantum de 159.500 lei pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia mediului, cea mai mare fiind de 15.000 lei.

Cms. şef Lucian Cândea ne-a precizat că o parte din vină este şi a celor care în loc să apeleze la autorități pentru astfel de cazuri, se mulțumesc să facă poze şi filmări, să le distribuie în mediul online și apoi să dea vina pe instituţiile de mediu că nu iau măsuri.

„Am avut tematică pe toate UAT-urile din judeţ, iar unii au fost sancţionaţi contravenţional. Cea mai mare amendă a fost 15.000 lei. În cazul acesta vom verifica şi sper să şi depistăm zona, dar din păcate lumea face poze şi le pune pe Facebook în loc să facă sesizări la noi sau la primării. Cel mai simplu ar fi să facă o sesizare către noi sau către administraţia locală pentru că şi ei au obligaţia să facă curăţenie. Noi am verificat aproape toate măsurile lăsate către primăriile din judeţ, unde au fost abandonate deşeuri, iar ele au făcut curăţenie în proporţie de 99%”, a mai spus şeful Gărzii de Mediu Covasna.

Articolul precedentVineri începe Târgul de Crăciun de la Sfântu Gheorghe
Articolul următorCovăsneancă păcălită de o firmă falsă de deratizare