Mirosul insuportabil care s-a făcut simţit în ultimele zile în Sfântu Gheorghe provine de la dejecţiile de păsări, împrăştiate pe câmp ca îngrăşământ natural, spun autorităţile de mediu.

„Mirosul vine de la dejecţiile care sunt împrăştiate în această perioadă. Vom vorbi şi cu cei de la Direcţia Agricolă să vedem dacă se respectă planul de management pentru împrăştiere pe care îl au fermierii. Noi vom trimite o echipă de permanenţă ca să verifice dacă au autorizaţiile de mediu. Mirosul se simte foarte tare, mai ales pe Lunca Oltului. Din păcate alte soluţii nu sunt, dar decât să arunce azotat mai bine să pună îngrăşământ natural. E neplăcut dar se întâmplă doar în perioada asta, august-octombrie. Dacă nu se respectă ce e trecut în autorizaţia de mediu sancţiunile sunt de la 50.000 lei şi până 100.000 lei”, spune şeful Gărzii de Mediu Covasna, cms. şef Lucian Cândea.

„Cine are experienţă a putut să îşi dea seama că mirosul nu e nici de canal, nici de altceva, ci un miros de gunoi de pasăre. Dacă aţi observat, mirosurile apăreau doar seara şi dimineaţa, când ei au putut să intre în teren, pentru că la jumătatea zilei, când era cald, nu era posibil. (…) Sunt fenomene de scurtă durată, fără impact asupra sănătăţii. Când împrăştii pe o suprafaţă mii de tone de gunoi, se formează un miros puternic şi se simte, mai ales când adie vântul dinspre Târgu Secuiesc către Sfântu Gheorghe”, a declarat conducerea APM Covasna.

Potrivit practicilor agricole, gunoiul trebuie împrăştiat primăvara şi toamna, în perioadele de fertilizare, iar dacă vorbim despre agricultură ecologică atunci trebuie să acceptăm că există şi astfel de mirosuri, spune conducerea APM Covasna.

Articolul precedentDC 14 Covasna – Comandău, înschis circulației publice pentru reparații
Articolul următorAlergare de Halloween „pentru a alunga spiritele rele”, la Sfântu Gheorghe