Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut în cursul zilei de sâmbătă o vizită neanunțată la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, care este unitate medicală-suport pentru paceinții Covid-19 din județul Brașov.

Nelu Tătaru a verificat triajul Unității de Primiri Urgențe, s-a interesat dacă există stocuri suficiente de medicamente și echipamente de protecție.

La ieșire, acesta a declarat că a vrut să verifice personal starea de sănătate a personalului medical, întrucât în ultima perioadă a existat o creștere a cazurilor în rândul angajaților din spitale. În plus, acesta spune că a decoperit o problemă legată de circuite și de atitudinea unor pacienți.

„Este un spital dedicat COVID, e un spital în care vin pacienţi şi din judeţul Braşov şi din Covasna. Eu am vrut efectiv să văd la faţa locului care e starea personalului, pentru că după cum aţi putut observa în ultima perioadă avem mai multe cazuri la persoane instituţionalizate, persoane care îngrijesc sau la personal medical. Am reuşit să văd dacă sunt echipamente, dacă sunt materiale sanitare, dacă există circuit, am discutat cu personalul medical de aici. Era o problemă vizavi de circuite, de atitudinea unor pacienţi care nu respectă aceste circuite sau îşi asumă anumite riscuri şi pleacă. Este o problemă pe care va trebui să o discut cu Direcţia de Sănătate Publică, dar după ce voi face o evaluare completă”, a spus ministrul.

Acesta a subliniat că, deși momentan există suficiente stocuri de materiale de protecție, personalul medical trebuie să își ia măsuri suplimentare de precauție pentru a evita infectarea cu noul coronavirus.

”Orice caz de personal medical confirmat înseamnă o pierdere pentru un anumit timp până se vindecă şi înseamnă şi o reaşezare a tot ce înseamnă personal medical din unitatea spitalicească. Gândiţi-vă că acest personal medical depistat pozitiv înseamnă şi o anchetă epidemiologică. Ceea ce înseamnă testări la restul pacienţilor care au fost în anturaj sau a personalului medical. Înseamnă şi o izolare sau chiar o carantinare la un moment dat. În acest context vreau să mă refer strict la precauţii: fiecare cadru medical trebuie să ştie că nu poate acorda asistenţă medicală dacă el nu este viabil. Am repetat şi o repet: chiar dacă acum avem materiale de protecţie, avem echipamente, avem medicamente, trebuie să păstrăm acele precauţii. Rămâne ca managementul spitalului să reaşeze personalul medical în funcţie de necesităţi pe anumite secţii şi în funcţie de schimburi. Acele schimburi care pot rămâne la odihnă şi care pot prelua la nevoie o tură care cade, de exemplu”, a mai spus Nelu Tătaru.

În ceea ce privește angajații Spitalului Județean testați pozitiv pentru coronavirus, deși în ultimele 4 săptămâni nu s-au mai prezentat la muncă, ministrul spune că ține de managementul fiecărei unități medicale, mai ales în cazul spitalelor Covid-19, să recomande testarea întregului personal medical la fiecare 6-7 zile, pentru prevenirea răspândirii virusului în rândul angajaților.

„Sunt niște anchete epidemiologice care trebuie făcute corect la un anumit caz care a fost depistat. Dacă ancheta pierde șirul atunci avem transmitere comunitară. Transmiterea comunitară o putem avea prin lipsa precauțiilor sau nerespectarea unor reguli: impunerea unei izolări voluntare, a unei distanțări sociale, ar trebui să limiteze acestă transmitere (…) Testarea s-a făcut după anumite protocoale elaborate de INSP, în colaborare cu tot ce a însemnat comisii de specialitate, precum și Direcțiile de Sănătate Publică. Aceste testări s-au făcut și s-au extins pe măsura evoluției pandemiei (…) Ține de managementul fiecărui spital în parte, care poate recomanda o testare de supraveghere, vorba despre un spital dedicat Covid , la tot personalul la 6-7 zile, pentru a putea evalua starea personalului și a putea identifica și izola un eventual caz”, a mai spus Nelu Tătaru

Acesta a precizat că la nivel național sunt 70 de puncte de testare care pot prelucra până la 10.000 de teste, dar că în acest moment sunt prelucrate, zilnic, în jur de 6.200 de teste.  

Managerul SJU: „Am așteptat să vorbim și noi, dar nu ne-am întâlnit”

Deși a stat de vorbă cu presa, ministrul nu a rămas să discute cu conducerea unității medicale.

„Am așteptat să stăm de vorbă și noi, eram la birou, am întrerupt o ședință cu colegii mei coordonatorii Covid, dar din păcate nu am reușit să ne întâlnim, probabil că agenda domnului ministru este mult prea încărcată ca să ne putem întâlni și să discutăm în detaliu despre evoluția pandemiei, ce trebuie să facem în continuare, să încercăm să facem mai bine și să corectăm eventualele situații în care s-ar putea să fie probleme legate de asistența medicală și să avem o discuție în acest sens. A discutat cu colegii mei, s-a informat la fața locului în această privință”, a declarat managerul spitalului, Andras-Nagy Robert.

Înainte de vizita de la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe acesta a avut o vizită neanunțată și la Spitalul Județean Brașov.

FOTO: Sepsi Radio

Articolul precedentAlte 5 cazuri de Covid-19 în județul Covasna. În total, 173 de persoane infectate
Articolul următorUrgenţe stomatologice gratuite la Sfântu Gheorghe