Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că Direcția Națională Anticorupție a fost sesizată în urma unui control efectuat la Depogaz Ploiești SRL, unde au fost descoperite nereguli semnificative în gestionarea stocurilor de gaze. Potrivit raportului Corpului de Control, în noiembrie 2024 s-au extras cantități de gaze mult peste limitele stabilite prin contracte, generând dezechilibre pe piața internă și forțând importuri mai costisitoare.

Raportul arată că în noiembrie 2024 s-a extras cu 58,15% mai mult gaz față de cantitatea convenită inițial. Dintre cei 65 de clienți ai Depogaz, șapte mari beneficiari au extras aproape 90% din totalul gazelor extrase în acea lună. Cinci dintre aceștia au depășit limitele contractuale cu valori între 55,65% și 108,86%, fără a respecta clauzele privind notificările prealabile.

„Dacă gazul extras în exces nu a fost destinat consumului intern, este o problemă care trebuie analizată atent. De aceea, am sesizat instituțiile competente, iar măsurile vor fi exemplare”, a declarat Sebastian Burduja.

Ministrul a subliniat că vor fi luate măsuri la nivel de management al Depogaz. Romgaz, compania-mamă, va evalua activitatea consiliului de administrație, care la rândul său va analiza performanțele conducerii executive. În cazul în care se confirmă încălcarea gravă a contractelor, Burduja a precizat că se vor lua inclusiv măsuri de eliberare din funcție.

Consumul excesiv din noiembrie a redus semnificativ cantitatea de gaz stocată pentru perioada de iarnă, ceea ce a determinat creșterea importurilor. „În fiecare an, România apelează la importuri în lunile de iarnă, dar problema este că Depogaz a permis extracții peste limitele contractuale fără a notifica beneficiarii corect”, a explicat ministrul.

Raportul recomandă o monitorizare strictă a extracțiilor și a contractelor de înmagazinare, pentru a evita situații similare în viitor. Totodată, Ministerul Energiei solicită o evaluare detaliată a conducerii Depogaz și măsuri pentru sancționarea celor responsabili.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentANPC VS. MINISTERUL SĂNĂTĂȚII: CONTROALELE DIN SPITALE, MOTIV DE SCANDAL NAȚIONAL
Articolul următorFUNCȚIONARII PUBLICI, TESTAȚI ANUAL: CE NOTE TREBUIE SĂ IA PENTRU A-ȘI PĂSTRA LOCUL DE MUNCĂ