Duminică, 28 iulie, orașul Covasna a fost gazda celei de-a doua ediții a Festivalului „Forgács” din scaunul Orbai, un eveniment de vară cu atmosferă prietenoasă și familiară, care prezintă tradițiile populare secuiești din microregiune și contribuie la familiarizarea turiștilor cu arta populară secuiască specifică zonei.

Momentul de deschidere a festivalului, organizat anul acesta pentru a doua oară, l-a reprezentat cea de-a IX-a ediție a manifestării tradiționale „Recrutarea Husarilor” în județul Covasna. Pe parcursul zilei, festivalul din orașul Covasna a atras peste cinci mii de vizitatori.

Poartă secuiască inaugurată în Covasna

Înainte de ceremonia de deschidere a Festivalului „Forgács”, în parcul Gheorghe Doja din Covasna a avut loc inaugurarea unei porți secuiești, inspirată de poarta de la Pava, sculptată în 1761 de un maestru necunoscut și care în prezent se regăsește în Muzeul „Haszmann Pál” de la Cernat.

Primarul stațiunii, Gyerő József a declarat în discursul său că poarta, sculptată în lemn de stejar și donată orașului de soții Moldovai din localitate, este „o capodoperă a artizanatului popular secuiesc”.

„Deși ne aflăm într-o fază incipientă, avem încrederea că festivalul are un viitor asigurat. Numele evenimentului nostru provine de la talașul de lemn, care nu este considerat a fi cea mai bună parte a materialului lemnos, dar din care, prin trudă și sudoare, oamenii creează frumosul, care sugerează totuși modestie și simplitate, consider că această denumire vorbește credibil despre obiectivul urmărit de organizatori: acela de a prezenta valorile meșteșugurilor populare, costumele, obiceiurile, dansurile noastre populare, dar și aromele bucătăriei secuiești”, a spus primarul stațiunii în deschiderea evenimentului.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor a vorbit despre importanța protejării comorilor spirituale, artei și tradițiilor.

„Am venit să sărbătorim arta populară secuiască, numeroasele forme ale prelucrării lemnului, să sărbătorim bucuria de a se întâlni, bucuria pe care o oferă existența comunitară (…) Am inaugurat o poartă secuiască care nu protejează o familie, ci o comunitate, ca să-și arate valorile, comorile spirituale, tradițiile și să arate ce înseamnă a fi secui. Pentru a face acest lucru, nu este suficientă mândria sau știința scrierii, ci este nevoie și de cunoștințe profesionale”, a declarat Tamás Sándor.

La festival au fost prezenți 15 meșteri populari din localitățile Covasna, Zăbala, Pava, Brateș, Ghelința, Harale, Chiuruș și Comandău, care și-au prezentat produsele, printre aceștia: sculptori în lemn, fierari, producători de șindrilă, vopsitori de mobilă, dogari, rotari și împletitori de talaș din lemn – aceasta din urmă fiind și meseria de la care Festivalul și-a primit numele.

Husari recrutați în zona Covasna

Cea de-a IX-a ediție a manifestării tradiționale „Recrutarea Husarilor” în județul Covasna a demarat la Reci, unde aproximativ 5.000 de persoane au urmărit în cele două zile modul în care se desfășura în trecut acțiunea de recrutare a husarilor.

Păstrătorii de tradiții militare au evocat modul de desfășurare a celei mai pașnice forme de recrutare, și anume, recrutarea cu verbunc, sub conducerea locotenentului păstrător de tradiții Sala Zsolt, maestru de ceremonii.

În cadrul ediției din acest an, husarii au străbătut localitățile Reci, Bita, Boroșneu Mare, Țufalău, Brateș, Pachia și Covasna, iar la final au participat la balul husarilor, eveniment în cadrul căruia a avut loc ceremonia de inițiere a recruților, și care a avut loc sâmbătă seara, în Căminul Cultural Chiuruș.

Atmosfera evenimentului a fost asigurată de fanfara de la Micfalău și ansamblul de dansuri populare de la Poian.

Pe parcursul zilei, pe lângă atelierele de demonstrații de meșteșuguri, cei interesați au fost așteptați să participe la activități pentru copii și un târg de produse tradiționale, iar grupurile de dansuri populare locale și din localități înfrățite și-au prezentat programul.

Manifestarea „Recrutarea Husarilor” în județul Covasna și Festivalul „Forgács” din scaunul Orbai au fost organizate de Consiliul Județean Covasna, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, autoritățile publice locale din zona Covasna, Casa Orășenească de Cultură Covasna și Asociația Székely Virtus.

Foto:  Kocsis B. János

Articolul precedentCrimă în judeţul Covasna. Un tânăr a fost lovit mortal de mai multe persoane
Articolul următorCâine mort, aruncat în Debren într-un sac. TEGA: „Vă rugăm, așa NU!”