Măsurile restrictive impuse de autorităţi în contextul actualei pandemii de coronavirus sunt menite să limiteze numărul infectărilor, însă conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheroghe se aşteaptă la o creştere a cazurilor confirmate în perioada următoare.

Într-o conferinţă de presă online, managerul Spitalului, Andras Nagy Robert a precizat că riscul epidemiologic este extrem de mare, iar sistemul sanitar din România nu este pregătit să facă faţă unui număr ridicat de pacienţi confirmaţi. Acesta a făcut un nou apel prin care îi roagă pe cetăţeni să stea cât mai mult în casă pentru a limita contactul cu alte persoane.

„Categoric sistemul medical nu e pregătit. Vă daţi seama că dacă vor veni 1.000 de persoane la noi, jumătate o să rămână pe coridoare. Asta e ideea, măsura izolării, măsura limitării contactelor, este ca să nu se transmită de la unul la celălalt. Riscul epidemiologic este extrem de mare”, a explicat managerul spitalului.

Acesta a subliniat că nu va accepta detaşarea niciunui cadru medical într-o altă unitate medicală din ţară, întrucât e nevoie de întregul efectiv pentru tratarea pacienţilor din judeţ: „Categoric nu avem disponibilitatea să dăm dintre angajaţii noştri în alte centre medicale, nu o să îmi dau ok-ul pentru lucrul acesta dacă se va pune problema. Suntem o echipă şi lucrăm împreună (…) Ne aşteptăm la o creştere a cazurilor, pentru că intrăm în etapa de transmitere comunitară a bolii (…) Avem foarte mulţi cetăţeni care s-au întors din zonele roşii, din zonele galbene, şi aşa consider că vom avea din ce în ce mai multe cazuri. (…) Începe etapa de transmitere intracomunitară”.

În acelaşi timp, directorul medical, dr. Roşu Matyas a precizat că „vârful” epidemiei în România ar putea fi atins la aproximativ o săptămână după trecerea sărbătorilor Pascale.

 

 

Articolul precedentTrei angajaţi de la SJU Sfântu Gheorghe, printre care şi un medic, şi-au dat demisia
Articolul următor3 persoane vindicate de coronavirus și externate din spital