Observatorul Vega organizează luni, 12 august, „Noaptea stelelor căzătoare” – un eveniment de astronomie dedicat observării Perseidelor, la care pot participa toți cei interesați.

Ploaia de meteori „Perseide” poate fi observată în fiecare an de la începutul lunii iulie și până spre jumătatea lunii august, iar în acest an fenomenul va fi cel mai vizibil în noaptea de 12 spre 13 august, începând cu ora 21:00, dar și în noaptea de 13 spre 14 august, iar cei care vor să vadă fenomenul în aer liber o vor putea face la Observatorul Vega, pe Câmpul Benedek, spre localitatea Vâlcele.

„Parcarea se face jos, înainte de intrare. Nimeni nu vine sus cu mașina la observator! Pentru a vedea meteorii mai slab luminoși ochii trebuie să se adapteze la întuneric. Adaptarea se face în circa 40 de minute, lucru pe care îl putem distruge instant cu un far de automobil. Respectă-i pe ceilați participanți și nu le distruge experiența!”, au transmis organizatorii care vin și cu un set de reguli pentru ca experiența participanților să fie una de neuitat.

Potrivit acestora, cei care doresc să participe la „Noaptea stelelor căzătoare” trebuie să ajungă cu o jumătate de oră înainte de începerea evenimentului, iar cei care ajung mai târziu sunt rugați să rămână în parcarea pusă la dispoziție de organizatori. Totodată, folosirea lanternelor este strict interzisă, iar luminozitatea ecranelor telefoanelor mobile trebuie setată astfel încât să nu îi deranjeze pe ceilalți partcipanți.

„Eliminați orice sursă de lumină albă. Nu vă putem interzice utilizarea telefonului mobil, însă este strict interzisă utilizarea lanternelor de pe telefoanele mobile. Setați iluminarea de bază a telefonului pe 0 înainte de începerea evenimentului, iar dacă utilizarea telefonului nu poate fi exclusă, atunci folosiți-l în așa fel încât să nu îi deranjați ceilalți participanți (îndepărtați-vă câțiva metri de locul evenimentului). Dacă este absolut necesară utilizarea lanternei de pe telefon (a căzut ceva și nu găsești după 10 minute de căutare în întuneric) atunci anunțați ceilalți participanți să se poată proteja. Adaptarea la întuneric durează între 20-40 de minute și poate fi distrusă în jumătate de secundă”, transmit organizatorii.

De asemenea, întrucât Observatorul Vega este construit pe domeniu public, consumul băuturilor alcoolice la fața locului este strict interzis, iar persoanele aflate în stare de ebrietate nu au dreptul de a participa la eveniment.

„Este important să aduceți lichide și mâncare, cât aveți nevoie pe parcursul nopții. Organizatorii nu asigură lichide sau mâncare la fața locului, iar noaptea este lungă. Aduceți ceai fierbinte și ceva de mâncare. Nopțile sunt reci, iar spre dimineață temperatura scade semnificativ, așadar îmbrăcați-vă corespunzător, și aduceți haine calde și în rezervă. Dacă respectați toate aceste indicații, vă rămâne un singur lucru: bucurați-vă de noapte”, au mai transmis organizatorii.

Perseidele sunt cunoscute și ca furtuni de meteori, timp în care pot fi observați mai mult de 1.000 meteori pe oră.

Mai multe informații despre eveniment, sfaturi și regulamentul de participare pot fi aflate de pe pagina de Facebook a evenimentului: Hullócsillagok éjszakája / Noaptea stelelor căzătoare, și Vega Csillagvizsgáló – Observatorul Vega.

Articolul precedentE oficial! Şcoala începe pe 9 septembrie
Articolul următor„Szimpla Bazár” – Târg de vechituri, duminică, la Sfântu Gheorghe