La 7 ani de la demararea proiectului de reabilitare și modernizare a rețelei de apă și canalizare în localitățile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna și Întorsura Buzăului, doar primele 3 sunt în grafic. La Întorsura Buzăului contractul încheiat cu firma de construcții a fost reziliat iar lucrările, care ar fi trebuit să fie gata în vara anului viitor, sunt „în aer”.

Directorul executiv al Operatorului regional Gospodărie Comunală SA, Kozsokar Attila, spune că lucrările au fost realizate în proporție de 95%, însă „au fost făcute fără cap”, iar între timp firma contractată pentru executarea lor a intrat în insolvență, astfel că autoritățile locale trebuie să găsească acum soluții pentru a le finaliza în termenul prevăzut în contractul de finanțare.

„Pe proiectul lansat în 2011, POS Mediu, am avut 7 contracte de lucrări din care 6 sunt închise. Din păcate, la Întorsura Buzăului lucrările încă nu sunt terminate, contractul l-am reziliat pentru că firma care a câștigat licitația și care trebuia să se ocupe de construcții nu a dat dovadă că dorește și e capabilă să le termine. Este o situație foarte jenantă pentru că suntem cu progresul fizic undeva la 95% și după 7 ani a trebuit să reziliem contractul. Firma cu pricina este în insolvență de 3 ani. Este vorba de OMS România, ei au avut la nivel național 11 contracte, din care ultimul rămas este contractul nostru. Noi am mai avut două contracte cu ei: la stația de epurare Întorsura Buzăului, care e funcțională, și am mai avut rețelele Covasna și Târgu Secuiesc unde contractul e terminat, totul e ok. Termenul pentru finalizarea lucrărilor de la Întorsura Buzăului, conform contractului de finanțare, este iunie 2020”, a declarat Kozsokar Attila în cadrul unei conferințe de presă.

Directorul Gosp Com spune că societatea pe care o conduce a comandat o expertiză pentru a se stabili cu exactitate care este stadiul lucrărilor, iar în ceea ce privește lucrările rămase nefinalizate, acesta preconizează că vor fi reluate după trecerea sezonului rece, fiind vorba despre aproximativ 500 m de conducte, câteva branșamente și o stație de pompare.

„Am comandat o expertiză care cel târziu la începutul anului viitor va fi gata, o parte dintre lucrări – cele de apă și canalizare le vom executa noi, după ce vom stabili ce și cum s-a făcut, ca să știm de unde pornim. Asfaltările, refaceri de rigole și tot ce ține de infrastructură vor fi realizate de subcontractanți, vom aduce firme care să le execute pentru că nu avem nici oameni, nici utilaje pentru asemenea lucrări. Valoarea lucrărilor rămase de executat și a celor executate de constructorul vechi dar rămase încă nedecontate se ridică la aproximativ 5 milioane lei.  Celelalte contracte sunt finalizate și am pornit procedura pentru perioada următoare de programare, pe Programul Operațional Infrastructura Mare. Am semnat încă de anul trecut contractul cu consultantul, în august-septembrie a fost semnat contractul de finanțare și am început să colaborăm cu firma de consultanță pentru pregătirea documentațiilor. Noi sperăm ca la sfârșitul anului viitor să avem documentațiile pregătite și să putem demara procedurile de achiziție publică”, a mai explicat Kozsokar Attila.

„La Întorsura Buzăului s-a lucrat fără cap”

Acesta spune că situația de la Întorsura Buzăului este cea mai mare problemă cu care se confruntă la ora actuală Operatorul regional. Firma care a câștigat licitația a lucrat „haotic” și „fără cap”, lăsând lucrări neterminate pe mai multe străzi din localitate.

„Situația de la Întorsura Buzăului reprezintă o problemă majoră și o considerăm prioritate absolută, trebuie rezolvată cât mai repede, pentru că într-adevăr cei de la Întorsura au avut răbdare cu noi și constructorul. În 2012 contractul era semnat și pornit, în 2015 în mod normal trebuia să se termine lucrările. Din păcate s-a lucrat foarte haotic, firma de construcții nu avea posibilitate financiară dar nici n-au lucrat cu cap ca să poată deconta lucrările deja executate. Am avut cazuri când directorul firmei ni s-a plâns că au îngropat în pământ 4,5 milioane de lei iar noi nu vrem să plătim. Nu era vorba că nu vrem să plătim, ci că s-a lucrat foarte haotic. Pe unele străzi s-a făcut conducta de canalizare, pe altele cea de apă, și ca să poată fi decontate trebuia să vină măcar cu un tronson pe care să fi fost executate ambele conducte, să fi fost făcute branșamentele și testele de etanşeitate la canal și presiune la apă. Au lucrat fără cap: pe o stradă s-au apucat de un tronson, l-au lăsat neterminat, s-au apucat de altă stradă, iar la un moment dat s-au acumulat foarte multe și am ajuns în situația în care după 7 ani lucrarea e neterminată. Asta e o problemă majoră”, a mai spus Kozsokar Attila.

Proiectul pentru modernizarea şi extinderea sistemelor de apă şi canalizare în localitățile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna şi Întorsura Buzăului a fost finanțat din Fondul European de Coeziune, prin Programul Operaţional de Mediu.

Foto: arhivă

Articolul precedentAccident cu 3 mașini și 3 autoutilitare pe un drum din județul Covasna. Două persoane sunt la spital
Articolul următorConductele vechi afectează calitatea apei potabile la Târgu Secuiesc