Oltszem Miko kastely

Profesorii și părinții elevilor Școlii Gimnaziale „Gaál Mózes” din localitatea covăsneană Baraolt nu sunt de acord cu mutarea în această instituție a copiilor din Centrul de plasament de la Olteni, care urmează să fie desființat până la finalul acestui an.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor a declarat, în cadrul unei conferințe că proiectul pentru reducerea instituționalizării copiilor, demarat în urmă cu un an și jumătate în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, a stârnit nemulțumiri.

„Este tensiune la Baraolt. Noi de un an și jumătate am demarat acest program de închidere a Centrului de plasament de la Olteni, pentru că este o directivă europeană, trebuie închise toate centrele de acest tip. Este mai practic și mai avantajos pentru copiii orfani și cu nevoi speciale să fie plasați în case de tip familial. La Baraolt, această problematică a fost dezbătută în 4 ședințe, a fost votată în unanimitate de toate partidele politice, a fost dezbătut un al treilea sistem – cel educațional, pentru că Inspectoratul Școlar și școala respectivă trebuie să facă planul de învățământ. Acum s-a ivit o problemă care cred că are și un iz politic local, și o nemulțumire care depășește problema copiilor cu nevoi speciale care vor fi plasați la Baraolt”, a explicat Tamás Sándor.

Copiii vor fi mutați în 3 case de tip familial din județ, până la finalul anului 2019

Copiii instituționalizați în Centrul de plasament de la Olteni vor fi mutați până la finalul acestui an în trei case de tip familial, două dintre ele urmând să fie construite la Baraolt și una la Întorsura Buzăului.

Consiliul Județean Covasna a încheiat un contract de execuție în valoare totală de 750.000 euro cu Fundația SERA România, care va asigura 75% din această sumă, respectiv 575.000 euro.

Tamás Sándor a precizat că sistemul va fi reorganizat în așa fel încât copiilor instituționalizați în prezent la Olteni să li se asigure educație separată în noile locații, deși până nu demult în școala din Baraolt funcționau 4 clase speciale.

„Pe copiii de naționalitate română îi vom duce la Întorsura Buzăului, iar pe cei de naționalitate maghiară la Baraolt, deci totul a fost discutat profesional, am dezbătut și am găsit soluții corecte, viabile. Cea mai mare problemă a părinților și a unor profesori din Baraolt este să nu ducem copiii în școala respectivă, deși până acum doi ani acolo funcționau 4 clase pentru copii cu nevoi speciale. Acum funcționează două, deci nu e ceva nou implementat acolo, este exact ceea ce a fost și până acum. Noi putem asigura separarea acestor copii, locația, și putem asigura separat educația lor pentru că este un sistem special, cu orar diferit față de celelalte clase și cu profesori speciali. Copiii de la Baraolt nu vor avea nicio legătură cu acești copii, deși 8 dintre cei care vor veni de la Olteni sunt chiar din Baraolt”, a declarat Tamás Sándor.

Castelul în care funcţionează în prezent Centrul de plasament de la Olteni va fi reabilitat şi introdus în circuitul turistic. La ora actuală instituția găzduiește 49 de copii, ditnre care 24 ar urma să ajungă în case de tip familial la Baraolt, 8 la Întorsura Buzăului, iar restul la Sfântu Gheorghe.

Articolul precedentJudețul Covasna fără reprezentanți la GastroPan 2019
Articolul următorAproximativ 140 de covăsneni au alergat la Ştafeta Zilei Jandarmeriei Române