Președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis recunoașterea meritelor pe care episcopul Tőkés László le-a avut în evenimentele de la Timișoara, care au condus la izbucnirea Revoluţiei din decembrie 1989.

Potrivit acestuia, spre deosebire de alte persoane care au avut de profitat de pe urma Revoluţiei, Tőkés László nu are certificat de revoluţionar.

„Peste câteva zile vom comemora cea de a 30-a aniversare a schimbării regimului politic din România. Seria de evenimente de la Timișoara, izbucnirea Revoluției Române sunt legate fără echivoc de persoana lui Tőkés László, rolul său este incontestabil. Cu această ocazie, propunem președintelui Klaus Iohannis să se manifeste ca un bărbat adevărat și, după ce retrage distincția Ordinul Național «Steaua României» de la persoanele condamnate penal, să acorde lui Tőkés László o recunoaștere cuvenită. Consider că Klaus Iohannis, care și-a început al doilea mandat de președinte, ar putea să-și păstreze verticalitatea și, (…) să îndrepte nedreptatea istorică suferită de Tőkés László, acum câțiva ani. Adevărul este că Tőkés László este și va fi prezent, cu sau fără distincție, în cartea de istorie a schimbărilor de regim și a revoluțiilor din Europa de Est, spre deosebire de mulți alții care au devenit politicieni peste noapte”, a declarat liderul UDMR Covasna, care este și președintele Consiliului Județean.

În martie 2016, șeful statului  i-a retras distincția Ordinul «Steaua României» în grad de Cavaler lui Tőkés László, conferită cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.

Retragerea distincției a fost inițiată deoarece Tőkés László a propus ca Ungaria să își asume un rol de „protector” asupra Transilvaniei, așa cum a procedat Austria în cazul Tirolului de Sud.

Articolul precedentCampania „Un copil – Un brăduț” ajunge și în județul Covasna
Articolul următorPrognoza meteo de Crăciun și Revelion. Temperaturile ajung în unele zone chiar și la 20 de grade