Banca Națională a României (BNR) a anunțat vineri un curs valutar record pentru euro: 4,8026 lei, după ce joi junsese deja la un nou maxim istoric.

Este pentru prima dată în istorie când moneda europeană atinge acest nivel.

Cursul de schimb al monedei naţionale a atins în ultima şedinţă bancară a săptămânii cel mai ridicat nivel din istorie în raport cu moneda euro, după ce joi moneda unică a atins un alt maxim istoric, de 4,7834 lei.

Miercuri, euro a fost cotat la 4,7789 lei, în scădere uşoară faţă de cotaţia din ziua precedentă, de 4,7800 lei.

Tendinţa de depreciere a monedei naţionale s-a accentuat în ultimele zile pe fondul instabilităţii politice şi a temerilor din pieţele financiare globale cauzate de coronavirus.

Euro s-a apreciat joi şi vineri şi în raport cu alte monede din regiune, printre care cel mai mult cu zlotul polonez.

Aceste creşteri înseamnă majorări de preţuri la serviciile taxate în euro precum telecomunicaţiile, şi la importuri, printre care şi produsele din carne şi brânzeturi.

Dolarul american a atins şi el un nou nivel record în raport cu moneda naţională, crescând de la 4,4307 lei, la 4,4462 lei. Acesta este al nouălea maxim istoric din acest an pentru dolar.

Preţul gramului de aur a crescut de asemenea puternic la 233,5 lei de la 229 lei, în timp ce francul elveţian a ajuns la un nivel de 4,5258 lei, cel mai ridicat din ianuarie 2015 încoace. Maximul istoric pentru francul elveţian a fost de 4,5817 lei.

Banca Naţională nu a mai intervenit în piaţa valutară pentru a ţine cursul sub nivelul psihologic de 4,8 lei în condiţiile în care situaţia politică încă nu s-a clarificat.

Ministrul interimar al Finanţelor Florin Cîţu a precizat joi că deprecierea leului este corelată cu scăderile monedelor din regiune, evoluţii generate de mişcări de fluxuri internaţionale.

 

 

 

 

Articolul precedentMinoră dispărută din Harghita, găsită la un tânăr de 23 de ani din judeţul Covasna
Articolul următorFOTO. Bătrână de 85 de ani, moartă într-un incendiu la Dobolii de Sus