Primăria municipiului Târgu Secuiesc va acorda, cu prilejul Zilelor orașului, 3 premii Pro Urbe în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru activitatea publică şi profesională desfăşurată de-a lungul vieţii, laureații din acest an fiind medicul primar dr. Vitális Sándor; fostul director al Liceului Teoretic Nagy Mózes, prof. Deme László; și sculptorul Vetró András.

Cele trei nominalizări au fost făcute de Asociația pentru Protecția Animalelor, Asociația Culturală Nagy Mózes și Asociația Civilă ”Tegyünk Kézdiszékért”.

Medicul primar dr. Sándor Vitális s-a născut în data de 30 august 1924, și și-a dedicat viața vindecării. Pe parcursul carierei sale a fost, pe rând, șeful Departamentului de Sănătate din Târgu Secuiesc, directorul Spitalului Municipal și șeful laboratorului epidemiologic.

„În timpul activității sale, spitalul a suferit modificări majore. Numărul paturilor de spital a crescut de la 80 de paturi la 360, iar secțiile ortopedice, chirurgicale și obstetrice au fost complet renovate. Datorită lui, spitalul a reușit să procure echipamente avansate și s-a instalat încălzire centrală”, ne-au transmis reprezentanții Primăriei Târgu Secuiesc.

Prof. László Deme, fost director al Liceului Teoretic Nagy Mózes din municipiu, a mai ocupat de-a lungul carierei sale funcțiile de consilier al orașului, președinte al Comitetului Cultural și Sportiv din cadrul Consiliului Local. A jucat un rol important în viața sportivă a localității, iar datorită lui Liceul Teoretic din Kanta, cea mai veche instituție de învățământ din județul Covasna, fondată în anul 1680, poartă astăzi numele preotului Nagy Mózes.

„S-a născut la Târgu Secuiesc pe 18 ianuarie 1941. A studiat la Liceul Teoretic Nagy Mózes și apoi la Facultatea germano-maghiară a Universității Babeș-Bolyai. Între anii 1975-1987 și 1990-2000 a fost director al Liceului Teoretic Nagy Mózes, motto-ul său fiind: „Ceea ce fac nu este pentru gloria mea, ci pentru binele școlii mele”. Datorită lui, școala a luat numele lui Nagy Mózes și a devenit o școală cu predare în limba maghiară, iar conservarea bibliotecii fostului Liceu Catolic a fost legată de numele său”, au mai transmis reprezentanții Primăriei.

Cel de-al treilea laureat este sculptorul András Vetró, președinte al Asociației de Educație Culturală „Nagy Mózes”, fost căpitan al Regimentului 15 Infanterie de Graniță „Székely”, și membru fondator al Asociației profesorilor maghiari de desen din România, iar lucrările sale de artă pot fi admirate în țări precum Franța, Germania, Ungaria, Elveția, Slovenia.

„Este un artist proeminent al orașului nostru. Născut pe 14 octombrie 1948 la Timișoara, el i-a învățat pe mulți dintre studenții catedrei de arte plastice a Liceului Nagy Mózes. De la începutul carierei sale, a fost un pionier în viața istorică și culturală a orașului. După primul debut la Târgu Secuiesc în 1979, a expus în aproape treizeci de expoziții proprii. Este un participant activ la numeroase expoziții comune și tabere de artă din Transilvania și din Bazinul Carpatic, iar lucrările sale de artă împodobesc spațiile publice ale multor țări din Europa”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Târgu Secuiesc.

Potrivit acestora, diplomele vor fi înmânate în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în data de 29 august, de la ora 17:00, la Casa de Cultura Vigadó.

Primăria Târgu Secuiesc a reluat acordarea premiilor Pro Urbe în 2018, după o pauză de 20 de ani, laureații ediției de anul trecut fiind dr. Szőcs Géza, pedagog, istoric și organizator cultural; istoricul Incze László și prof. Vikol Kálmánné (născută Poller Erzsébet),

În acest an, Zilele orașului Târgu Secuiesc vor fi organizate în perioada 29 august – 1 septembrie, în program fiind incluse, printre altele, concerte ale unor artiști locali și din Ungaria, spectacole de dans, un orășel al copiilor și Festivalul Cartofului.

Articolul precedentFluctuații de presiune sau lipsă de apă potabilă joi pe mai multe străzi din Sfântu Gheorghe
Articolul următorProducție muzicală înflăcărată, vineri, în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe