Consiliul Județean Covasna face demersuri pentru înfrățirea raionului Cimișlia, aflat la aproximativ 70 km de Chișinău, și a regiunii Tirolul de Sud din Italia, cu județul Covasna.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor a declarat că propunerea de înfrățire cu raionul din Republica Moldova a venit din partea consilierilor români Cosmin Boricean, Sabin Calinic, Ion Deaconu, Olimpiu Floroian, Cătălin Morar şi Florentina Teacă. De asemenea, în ceea ce privește propunerea de înfrățire cu Tirolul de Sud, acesta a declarat că joi, 21 februarie, la sediul instituției pe care o conduce are loc o conferință cu tema „Tirolul de Sud-Ţinutul Secuiesc”, invitații speciali fiind guvernatorul adjunct al Guvernului Autonom al Provinciei Bolzano din Tirolul de Sud, Daniel Alfreider, şi preşedintele Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN) Lóránt Vincze.

„Și eu sunt de acord cu această înfrăţire, în decembrie anul trecut, i-am invitat pe cei din Republica Moldova să vină în judeţul Covasna pe data de 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, deci am lansat o invitaţie concretă, dar, din motive străine nouă, invitaţia nu a ajuns la timp. Intenţionăm să lansăm o nouă invitaţie pentru prima decadă a anului 2019, în care să reiterăm intenţia de a deschide un canal de colaborare, să vină să ne cunoaştem şi să vedem câteva obiective comune, după care să solicităm aprobare pentru înfrăţire din partea Ministerului de Externe, pentru că procedura aşa cere”, a declarat Tamas Sandor.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește propunerea de înfrățire a regiunii autonome cu județul Covasna, aceasta a fost lansată de Consiliul Județean în cursul anului trecut, în cadrul unui formul care s-a desfășurat în municipiul Sfântu Gheorghe, cu participarea unui europarlamentar din Tirolul de Sud. Tamas Sandor a mai precizat că în cadrul unor vizite pe care le-a avut în regiunea autonomă a studiat, printre altele, modul de cooperare dintre fermieri, în ceea ce privește crearea cooperativelor, prelucrarea și comercializarea laptelui, și, în general, dezvoltarea economică a regiunii, modele pe care în viitorul apropiat intenționează să le implementeze și în județul Covasna.

„Este arhicunoscută experienţa lor în ceea ce înseamnă armonia dintre cele trei popoare, dintre italieni, germani şi ladini şi este recunoscută şi experienţa lor, că după ce au dobândit autonomie teritorială, au rezolvat două probleme foarte interesante şi foarte sensibile, de altfel, şi anume pace interetnică şi dezvoltare economică. Am fost de vreo două-trei ori în Tirolul de Sud şi am studiat un model foarte interesant pe care l-am şi implementat aici, în judeţul nostru, în ceea ce înseamnă cooperarea fermierilor şi crearea unei cooperative de preluare, prelucrare şi comercializare a laptelui, model pe care de doi ani de zile l-am implementat în zona oraşului Târgu Secuiesc. Vrem ca pe parcurs să putem să organizăm schimburi de experienţă între fermieri şi să implementăm câteva măsuri care ar aduce bunăstare în judeţul nostru”, a mai declarat Tamas Sandor.

Articolul precedent110 oameni rămân fără loc de muncă după închiderea unei fabrici din Sfântu Gheorghe
Articolul următorCupa de schi alpin „Lőrincz Zsigmond”, duminică, în stațiunea Covasna