228 elevi din județul Covasna au abandonat cursurile în anul şcolar trecut, iar 835 „au înghețat anul” sau au rămas repetenți din cauza absențelor nemotivate, cei mai mulţi provenind din familii dezorganizate din mediul rural, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ).
Inspectorul şcolar general, Kiss Imre, ne-a explicat că cea mai mare problemă este în comunitățile rome din județ, unde părinții își înscriu copiii la cursuri la început de an, pentru a avea o serie de beneficii, mai ales în sezonul rece, iar în perioada verii îi retrag și pleacă în străinătate.
„Sunt elevi care s-au înscris la şcoală, vin un timp, apoi nu mai frecventează cursurile, iar la sfârşitul anului şcolar, nu le poate fi încheiată situaţia. Fiind la vârsta la care educaţia este obligatorie, sunt declaraţi repetenţi, deci părintele îi înscrie şi anul următor. Pentru că la un moment dat nu se puteau trata situaţiile în care elevii, mai ales din comunitățile rome, au fost înscrişi și nu s-au mai prezentat, la clasele pregătitoare şi I nu există repetenţie, însă există posibilitatea de a amâna cursurile. Acolo e cea mai mare problemă şi la noi în judeţ. Un copil de 6-8 ani nu chiuleşte, părinţii îl înscriu la început de an, vor adeverinţe, elevul vine câteva zile după care părinții îl iau și pleacă în străinătate. Avem 267 de elevi în anul școlar trecut. Trebuie să ştiţi că au fost înscrişi cu acte absolut în regulă dar nu au frecventat şcoala, astfel încât, cu toată bunăvoinţa, la sfârşitul anului şcolar nu li s-a putut încheia situaţia şcolară”, a explicat inspectorul școlar general.
Banii nu îi motivează să rămână la şcoală
Kiss Imre spune că în privința abandonului școlar, cele mai multe cazuri sunt înregistrate la învățământul primar și gimnazial în școli din Belin, Araci, Hăghig, Herculian sau Valea Crişului. Acesta ne-a explicat că, de cele mai multe ori, pe timpul verii aceste familii își găsesc job-uri în străinătate, iar la revenirea în țară au pretenția ca în sezonul rece copii lor să se poată întoarce la școală chiar dacă au lipsit câteva luni.
„Abandon propriu-zis înseamnă că elevii au depăşit vârsta şcolară cu 3 sau 4 ani şi, conform regulamentelor în vigoare, nu mai pot fi înscrși ca repetenți. Deci, îşi pot finaliza studiile sub alte forme: avem programul A doua şansă, există frecvenţă redusă sau seral, dar nu la învăţământ de zi. Sunt 228 în anul şcolar trecut, majoritatea din primar şi gimnazial, din medii defavorizate. La profesională ar fi doar 3 elevi care deja au depășit vârsta. Numărul este puţin mai mare faţă de anul trecut când am avut 186 de astfel de elevi. La totalul general, în afară de aceştia, mai sunt repetenţii din cauza absenţelor. Este tot un fel de abandon dar ei mai pot veni la şcoală. Avem 835 la nivel de judeţ, ca urmare a numărului mare de absenţe acumulate, însă profesorii îi trec clasa pentru că sunt obligaţi. Dintre aceștia, 700 sunt din învăţământul primar şi gimnazial, din clasele a II-a, a III-a, sau a V-a. La profesională, în clasa a IX-a avem 65 la sfârșitul anului, dar este un cerc vicios pentru că 80% sunt deja repetenţi, vin, se înscriu, încep, rămân repetenţi, și iar se înscriu. Nici banii nu îi motivează ca să rămână în şcoală. Din toate clasele profesionale adunate la un loc, cei mai mulţi sunt la Constantin Brâncuşi, la Puskas Tivadar din Sfântu Gheorghe, sau la Nicolae Bălcescu în Întorsura Buzăului”, a mai spus inspectorul școlar Kiss Imre.
În medie, un elev din localitatea Belin a lipsit în anul școlar trecut de la 158 de ore
Cu toate acestea, datele IȘJ Covasna arată că în anul școlar trecut procentul elevilor repetenți a fost în ușoară scădere, de la 5,65%, la 3,25%.
Kiss Imre a mai precizat că în şcolile cu mulţi copii romi ar fi nevoie de mediatori şcolari care să faciliteze comunicarea cu familiile şi să le explice rolul educaţiei copiilor.
„Ceea ce face Inspectoratul în fiecare an, după o lună şi jumătate de la începutul școlii, este să solicite o situaţie de la fiecare unitate de învășământ. Ne-au transmis nominal toţi elevii care au absentat sau nu s-au prezentat, şi am trimis către fiecare Primărie, dar și la Poliţia Locală şi la Inspectoratul de Poliție Județean aceste situații și s-au făcut anchete sociale. Nu este suficient să aşteptăm de la învăţători să meargă după acești elevi. Aceste probleme apar din afara şcolii, iar toţi aşteaptă ca şcoala să facă ceva. De exemplu, la Araci copilul înscris în clasa a III-a vine toamna la şcoală două săptămâni, primeşte adeverinţă, rechizite, tot, apoi merge la munci agricole cât mai ţine vremea caldă. Nu vine la note, nu vine la teze, se întoarce iarna iar la sfârşitul semestrului foarte greu poate să aibă toate mediile încheiate. Părinţii vor ca iarna copilul să meargă la şcoală şi vara nu, dar aşa nu se poate”, a conchis inspectorul școlar.
În anul școlar 2017-2018 elevii covăsneni au adunat peste un milion de absenţe, mai mult de jumătate (620.587) nemotivate, numărul fiind cel mai mare înregistrat în ultimii 6 ani.
Pe de altă parte, datele IȘJ Covasna arată că în anul școlar 2018-2019, aproximativ 90% din totalul absenţelor sunt nemotivate, cele mai multe înregistrate fiind în localitățile Belin, Ojdula, Brăduţ, Sânzieni, Herculian, Boroşneu Mare, Hăghig, Băţani sau Hhelinţa.