Săptămâna trecută explicam, într-un articol postat pe site-ul nostru, că municipiul Sfântu Gheorghe nu are zonă metropolitană, astfel că locuitorii din comunele limitrofe au nevoie de declaraţie pe propria răspundere pentru a veni în reşedinţa de judeţ, la fel şi locuitorii din municipiu pentru a merge în restul judeţului (știrea AICI).

Ulterior, după adoptarea Hotărârii de Guvern prin care a fost declarată starea de alertă, au fost aduse o serie de modificări, potrivit cărora, românii pot circula în afara localității de domiciliu atât în baza unei declaraţii pe propria răspundere, cât și în baza adeverinței de la angajator sau a legitimației de serviciu, în cazul persoanelor care fac naveta zilnic la locul de muncă (AICI).

Între timp, Centrul Național pentru Coordonare și Conducere a Intervenției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a transmis în fiecare județ clarificări privind considerarea zonei metropolitane.

Astfel, județul Covasna, care are două localități cu statut de municipiu, are acum nu una, ci două zone metropolitane, pe raza cărora locuitorii pot circula liber, fără declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator.

„MAI a făcut precizări privind accepțiunea zonei metropolitane în contextul HG 394/2002 – starea de alertă, pentru punerea în aplicare la nivel unitar. În considerarea zonelor metropolitane, pentru clarificarea aspectelor privind măsurile (…) care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea pandemiei Covid-19, zona metropolitană este considerată teritoriul administrativ al Capitalei României și județul Ilfov, și teritoriul administrativ al municipiilor, precum și o zonă de 30 km ca perimetru, în jurul acestor unități administrativ teritoriale, dar nu mai mult de limita de județ. Deci, practicîn județul Covasna se aplică în două cazuri: pentru municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, 30 km ca perimetru, deci ca rază. În localitățile din raza aceea, pentru deplasare nu este necesară declarația, pentru că nu sunt impuse restricții de circulație conform HG”, a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, subinspector Radu Stroe.

Pe de altă parte, sunt județe din țară care au mai multe zone metropolitane, cum este exemplul județului Hunedoara, care are 7 municipii: Deva, Hunedoara, Petroșani, Lupeni, Vulcan, Orăștie și Brad.