Încă 6 aparate de ventilație mecanică au ajuns în județul Covasna, urmând ca acestea să fie predate zilele următoare spitalelor din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc.

Reprezentanții Clubului Rotary, care în ultimele luni s-au implicat activ în ajutorarea personalului medical aflat în prima linie în lupta cu noul coronavirus, donând, printre altele, echipamente sanitare de protecție, aparatură medicală, teste rapide sau diferite sume de bani, au precizat că aparatele sunt necesare pentru eventualele cazuri severe de infectare cu SARS CoV-2, și nu numai, ca măsură de prim ajutor până la sosirea salvării.

„Zilele trecute au sosit la clubul nostru 6 noi aparate mobile de ventilație. Aceste aparate pot fi folosite pentru respirație non-invazivă și invazivă, și pot salva viețile pacienților afectați de coronavirus, dar și a celor cu alte boli. Zilele următoare vom instrui personalul medical, ca să poată să folosească aparatele, urmâd să le predăm Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe și spitalului din Târgu Secuiesc”, precizează preprezentanții Rotary Club, într-o postare pe Facebook.

La începutul lunii aprilie, la inițiativa Clubului Rotary Sfântu Gheorghe și a filialei județene a Crucii Roșii, autoritățile locale și județene și-au unit forțele în cadrul proiectului „Oxigen”, gândit în scopul limitării efectelor pandemiei Covid-19.

Astfel, au fost înființate și operaționalizate cinci centre zonale de intervenție, în localitățile Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc, Covasna și Baraolt, și au fost puse la dispoziție, în primă fază, 200 de concentratoare de oxigen și 103 aparte de ventilare tip CPAP, ca măsură de prim ajutor pentru persoanelele testate pozitiv cu noul coronavirus.

De asemenea, au fost donate materiale sanitare de unică folosință, combinezoane, măști de protecție, teste rapide, soluții de decontaminare și igienizare; viziere de protecție din plexiglas, câteva „acvarii” utilizate de medicii Spitalului Județean în procesul de vindecare a pacienților infectați, dar și tuneluri pentru decontaminare.

Foto: Rotary Sfântu Gheorghe

Imagine