Vaccinarea gratuită împotriva HPV  (Human Papilloma Virus) va fi demarată de Ministerul Sănătății în această lună, după ce primele 20.000 de doze de vaccin au fost distribuite la nivelul direcțiilor de sănătate publică.

Pentru județul Covasna, Direcția de Sănătate Publică a solicitat 90 de doze de vaccin, însă prioritate vor avea pacienții care s-au înscris pe listele medicilor de familie în perioada 2017-2018.

Conform Ministerului Sănătății, acordul cadru încheiat cu furnizorul pentru o perioadă de patru ani prevede ca numărul dozelor de vaccin anti-HPV să poată fi suplimentat până la 2.100.000, la nivel national, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare.

Vaccinarea gratuită se va face în cabinetele medicilor de familie, și este adresată tinerelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, dar și celor care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat acest serviciu medicilor.

Campania de vaccinare a fost precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV.

Depistarea precoce a infecției genitale cu Human Papilloma Virus este o modalitate eficientă de prevenire a cancerului de col uterin.

HPV este cea mai cunoscută infectie virală cu transmitere exclusiv sexuală. Se estimează că cel putin 50 % dintre adulții activi sexual au avut o infecție cu HPV.

În prezent, există peste 120 de tipuri HPV, iar infecțiile produse de acestea sunt de cele mai multe ori asimptomatice, ceea ce înseamnă că pacienții pot fi infectați cu acest virus fără să știe.

Articolul precedentLuptă dură pentru play-off. Managerul general Sepsi OSK: „Mi-aș dori să ajungă atât Sepsi cât și FC Botoșani”
Articolul următorCum ne pregătim pentru o drumeție pe timp de iarnă