Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin împotriva virusului HPV (Human Papilloma Virus), la nivel național urmând ca primele 20.000 de doze să fie distribuite către direcțiile de sănătate publică, iar vaccinarea să înceapă în ianuarie 2020, se arată într-un comunicat al instituției.

La nivelul județului Covasna, Direcția de Sănătate Publică a solicitat 90 de doze de vaccin, însă prioritate vor avea pacienții care s-au înscris pe listele medicilor de familie în perioada 2017-2018.  

„Noi n-am primit încă nicio precizare de la Minister, nu știm când și cum se va desfășura campania de vaccinare, dar părinții trebuie să știe că întâietate vor avea cei care s-au înscris în anii 2017-2018, nu cei care s-au înscris anul acesta. Ministerul Sănătății a rămas în urmă cu livrarea acestui vaccin și acum trebuie să onoreze înscrierile din anii precedenți. Nu va fi o cantitate mare. În urma reevaluării au fost cerute doze necesare pentru 90 de persoane înscrise în 2017-2018. Reevaluarea constă în a ne interesa de la părinți dacă au cumpărat și între timp au făcut vaccinul, pentru că vă dați seama că dacă timp de 2 ani de zile nu a venit vaccinul, mulți nu așteaptă, sau nu mai solicită. A fost făcută o reevaluare în vară și așteptăm dozele. Cei care au fost reevaluați vor fi anunțați prin medicul de familie”, ne-a precizat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella.

Potrivit Ministerului Sănătății, imunizarea gratuită ar urma să se facă începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie, vaccinul fiind destinat în principal fetelor care la data solicitării vaccinului aveau vârste cuprinse între 11 și 14 ani.

Campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin.

Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Studiile arată că toate femeile active din punct de vedere sexual sunt vulnerabile în fața unei posibile infecții cu acest virus, iar 8 din 10 vor contracta cel puțin un tip de HPV, la un moment dat, pe parcursul vieții.

În prezent, există peste 120 de tipuri HPV, iar infecțiile produse de acestea sunt de cele mai multe ori asimptomatice, ceea ce înseamnă că pacienții pot fi infectați cu acest virus fără să știe.

Specialiștii subliniază că depistarea precoce a infecției genitale cu HPV este o modalitate eficientă de prevenire a cancerului de col uterin.

Articolul precedent4 cazuri de hepatită A confirmate în județul Covasna
Articolul următorPrimăria Covasna către șoferii care parchează aiurea: „Așa NU!”