Fermierii trebuie să primească aprobare de la medicul veterinar înainte de sacrificarea porcilor din gospodării. Primăriile sunt informate de către direcțiile sanitar veterinare județene printr-un document oficial.  

De noua reglementare au fost înștiințate deja mai multe primării din țară. Potrivit documentului, care a fost publicat în Monitorul Oficial, fiecare gospodar care sacrifică porci trebuie să anunțe medicul veterinar, să primească aprobare de la acesta, iar un medic, asistent sau un tehnician veterinar trebuie să supravegheze procesul de sacrificare.

Conform ultimelor date publicate pe site-ul ANSVSA, în România pesta porcină africană a evoluat în 291 de localități din 25 de județe, cu un număr de 956 de focare (dintre care 16 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A).

De la prima semnalare a prezenței virusului în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 524.590 de porci afectați de boală și există 2.208 de cazuri la mistreți.

La începutul acestei luni, Direcția Sanitar Veterinară Covasna anunța că pesta porcină se extinde în județ, fiind descoperit încă un cadavru al unui porc mistreţ pe fondul de vânătoare din localitatea Baraolt, la doar câteva zile după ce virusul fusese confirmat la mai mulţi mistreţi din zonă.

În luna octombrie, autoritățile sanitare confirmau prezența virusului într-o exploataţie de porci Mangaliţa din localitatea Aita Mare, la doar câteva zile după ce cadavrele a trei porci mistreţi au fost găsite pe un fond de vânătoare din localitatea Brăduţ.

De asemenea, DSVSA Covasna a confirmat prezența virusului la alte trei cadavre descoperite la graniţa dintre fondurile de vânătoare Cormoş şi Herculian, la Brăduţ şi Herculian.

Pentru prevenirea extinderii bolii, autorităţile au dispus o serie de măsuri, printre care lichidarea tuturor mistreţilor din zona afectată, precum şi a animalelor răpitoare.

În acest an, primele focare de pestă porcină au fost semnalate în luna februarie, în gospodării din localităţile Sfântu Gheorghe şi Valea Crişului, fiind sacrificaţi preventiv aproape 140 de porci.

Articolul precedentTârg de Crăciun fără plastic, în acest an, la Sfântu Gheorghe
Articolul următorPropunere: Limită de 40 km/h pe două tronsoane ale centurii Brașovului pentru mai multă linişte