Cel puțin 30 de persoane au fost diagnosticate cu scabie (râie) în cartierul Őrkő din Sfântu Gheorghe, iar autoritățile locale au luat primele măsuri pentru ca parazitul să nu se răspândească și mai mult.

Șeful Direcției de Sănătate Publică Covasna, Agoston Laszlo ne-a precizat că focarul a fost confirmat în cursul săptămânii trecute, iar o echipă formată din medici specialiști și asistenți sociali s-a deplasat în zonă pentru a le face controale medicale atât bolnavilor, cât și celor care au intrat în contact aceștia.

„Am aflat de săptămâna trecută și am organizat o întâlnire cu tot personalul, asistenții sociali, lucrătorii de la Primărie și mediatorii sanitari, care au intrat în această comunitate și acolo unde au văzut că sunt probleme i-au trimis pe cei bolnavi la medic. Am rugat o doamnă doctor de la Spitalul Județean să meargă să îi informeze pe oameni și să le dea primele indicații în acest caz, să îi trimită pe cei infectați la medic. Marți, cele două doctorițe care lucrează cu această comunitate s-au deplasat acolo, (…) în urma acestei acțiuni ni s-a transmis că sunt cam 30 de persoane infectate, dar mai aveam raportate alte 24 de cazuri fără acestea de care am aflat săptămâna trecută”, ne-a precizat șeful Direcției de Sănătate Publică Covasna.

Potrivit acestuia, Municipalitatea a cumpărat medicația necesară și a distribuit-o în mod gratuit comunității din cartierul Őrkő. Cu toate astea, șeful DSP Covasna spune că este foarte posibil ca numărul cazurilor să fie mai mare, întrucât parazitul se transmite foarte ușor de la o persoană la alta.

„Crema a fost distribuită gratuit pentru aceste persoane. Problema e că deși au fost 30 de persoane confirmate, s-ar putea ca în familiile lor să mai fie și alte persoane care nu s-au dus la medic. Tratamentul n-ar fi foarte complicat. Boala se ia de fapt prin contact direct cu pielea, o strângere de mână poate, însă cel mai probabil se întâmplă în cazul în care membrii familiei dorm împreună în același pat, sau se poate lua de la mamă la copil. Important ar fi ca întreaga familie să fie tratată. Ar mai fi o soluție ca hainele și cearșafurile să fie cel puțin spălate la temperatură ridicată, peste 60 de grade, călcate, sau măcar strânse și puse în saci în exteriorul locuinței pentru că acest parazit nu are durată de viață lungă, va muri în 2-3 zile”, ne-a mai explicat specialistul.

Anul trecut, autoritățile sanitare județene au confirmat 64 de cazuri de râie, iar în 2017 au fost înregistrate 59 de cazuri. Cele mai multe din ultimii ani au fost înregistrate, potrivit șefului DSP Covasna, în 2016 când medicii de familie au raportat 126 de cazuri.

Personalul sanitar care deserveşte zona Orko urmăreşte în continuare evoluția cazurilor.

Scabia sau râia este o boală de piele frecventă, care se manifestă prin prurit (mâncărime), şi este cauzată de parazitul Sarcoptes scabiei, care sapă tuneluri la suprafața pielii. Cele mai expuse infestării sunt persoanele care provin din medii defavorizate, sunt instituționalizate (orfelinate, cămine de îngrijire a vârstnicilor, penitenciare) sau prezintă deficite imune sau alte boli concomitente (cancere, boli neurologice, etc).

Cum se tratează râia

Tratamentul scabiei trebuie efectuat concomitent atât de pacient, cât și de persoanele aflate în contact apropiat cu acesta, chiar dacă ele nu prezintă simptomele specifice.

Hainele și așternuturile de pat trebuie spălate la temperaturi ridicate peste 60 grade C, sau expuse la aer timp de minim 3 zile consecutiv.

Prevenția se realizează printr-o igienă personală corespunzătoare, supravegherea grupurilor cu risc, depistarea și tratarea precoce a bolnavilor cu scabie, a celui care a adus parazitul și a celor cu care a venit în contact ulterior și care pot răspândi paraziții, direct sau indirect.

Articolul precedentFilme la Cinema Arta în perioada 29 noiembrie – 05 decembrie
Articolul următorPrima lumânare de Advent aprinsă şi la Ozun pe 1 decembrie