La sfârşitul lunii iunie a avut loc conferința de închidere a proiectului internațional YOUMIG intitulată „Efectele migrației internaționale ale tinerilor – dezvoltarea instrumentelor instituționale și a canalelor de cooperare”, la care au participat 18 parteneri din 8 state riverane Dunării, printre care și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.

În cadrul conferinței de închidere a proiectului s-au prezentat și rezultatele sondajului efectuat în luna mai în rândul absolvenților de liceu, promoția 2018.

„Începând cu anii ’90 și până în prezent, Municipiul Sfântu Gheorghe a pierdut 20% din întreaga populație, migrația din interiorul țării având de asemenea un efect negativ asupra populației orașului” – a explicat managerul proiectului, Buja Gergely. La momentul actual există un număr nedeterminat de cetățeni români care trăiesc în afara hotarelor țării, iar în România înregistrarea migrației se confruntă cu dificultăți, concluziile privind dinamica migrației cetățenilor români putând fi deduse mai degrabă din statisticile țărilor gazdă.

Site-ul sepsinet.ro, unul dintre pilonii proiectului

Proiectul a avut drept scop pregătirea municipalităților pentru măsurarea și înțelegerea aspectelor emigrării și reîntoarcerii tinerilor în țara natală. Astfel, în țările partenere au fost puse în practică activități cu caracter experimental, iar acest lucru s-a manifestat în cazul municipiului Sfântu Gheorghe prin operarea unui sistem de ghișeu unic pentru facilitarea proceselor administrative, respectiv prin lansarea site-ului www.sepsinet.ro, care conține relatările tinerilor întorși în țară din străinătate, știri, oportunități locale, interviuri efectuate cu lideri de instituții publice. Municipiul Sfântu Gheorghe susține rămânerea în țară a tinerilor și prin programul „Vino acasă!”, respectiv prin implementarea cardurilor de facilități acordate familiilor cu cel puțin trei copii.

În cadrul conferinței de închidere a proiectului a avut loc și prezentarea rezultatelor sondajului efectuat în luna mai în rândul absolvenților de liceu, promoția 2014-2018. Prezentarea a fost făcută de sociologul Kiss Tamás din partea Institutului Național de Cercetare a Minorităților. Din interogarea celor 600 de tineri prin telefon a ieșit la iveală faptul că există diferențe semnificative între migrația tinerilor de etnie română și cea maghiară. Tinerii de etnie maghiară preferă în primul rând ca punct de destinație Europa de Vest, respectiv Statele Unite ale Americii, 30% din aceștia revenind în orașul natal, în timp ce abia 9% din tinerii români aleg să se întoarcă acasă.

Articolul precedentProgramul filmelor de la Cinema Arta, în perioada 5 – 11 iulie
Articolul următorIbrahima Tandia a plecat de la Sepsi OSK