Experiență – Educație – Cultură. Aceasta este denumirea proiectului implementat în perioada iulie – noiembrie 2018 de Asociaţia Turulmadar din Sfântu Gheorghe cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Proiectul a fost implementat în municipiul Sfântu Gheorghe și în satele Chichiș, Aita Mare, Aita Medie cu participarea a 80 de copii. Scopul proiectului a fost dezvoltarea receptivității față de cultură și a creativității estetice la 80 de copii cu vârsta între 7-13 ani prin diverse metode de educație culturală. Au avut loc şi două excursii educative care au avut ca obiectiv prezentarea patrimoniului cultural local prin vizite la muzee locale, clădiri istorice, locuri memoriale, biserici fortificate.
Activități de pedagogie dramatică au avut loc la Sfântu Gheorghe și în satele Chichiș, Aita Mare, Aita Medie în colaborare cu Asociația Bolyongó Színházműhely. Jocurile au contribuit la dezvoltarea identității copiilor precum și la lărgirea orizontului lor cultural.
În cadrul activităților copiii s-au familiarizat cu situații imaginare dar realistice pe care au trebuit să le soluționeze prin intermediul exercițiilor cuprinse în activități. Pe lângă acestea, copiii s-au familiarizat cu conceptele de bază ale dramaturgiei. Totodată activitatea s-a concentrat asupra dezvoltării capacității copiilor de a lucra în echipă.
Excursii tematice în judeţ
Cu ocazia primei excursii, participanții au vizitat Muzeul din Cernat unde au văzut colecția „Haszmann Pál”. Aici au avut posibilitatea să cunoască caracteristicile etnografice, arta decorativă, arhitectura tradițională. La Târgu Secuiesc prin intermediul colecțiilor private și cu ajutorul Muzeului Incze László copiii au putut cunoaște detaliile dezvoltării urbane unice și la nivel european a orașului Târgu Secuiesc, au învățat istoria breslelor.
La Ghelința copiii au vizitat biserica catolică, care face parte din patrimoniul UNESCO și este inclusă în moștenirea culturală globală. La Muzeul Etnografic Ceangăiesc din Zăbala copiii s-au familiarizat cu obiceiurile, datinile și porturile populare ale regiunii săsești, maghiare și ceangăiești.
A doua excursie a avut loc la Sfântu Gheorghe. Prin intermediul Teatrului de Păpuși „Cimborák” a avut loc un spectacol cultural, prin care copiii au putut învăța despre prietenie, responsabilități și despre atenția acordată semenilor.
Ca și eveniment de închidere a proiectului micii exploratori au învățat despre curentele artistice moderne prin intermediul Spaţiului Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA.