Furnizorul de gaze şi electricitate Engie România, unul dintre cei mai mari din ţară, nu a putut răspunde cererii unui mare hotel care dorea electricitate şi gaze la un preţ fix garantat timp de un an. Compania de energie a invocat volatilitatea pieței. Pentru clienții casnici nicio mare companie de energie nu mai are oferete pe perioade mai mari de un an.

„Am primit o notificare de la furnizorul nostru, Engie, că nu ne poate furniza gaze începând cu 1 noiembrie, deşi contractul era în derulare, nu urma să expire”, a afirmat, pentru Agerpres, managerul hotelului din Predeal. 

 

Pe de altă parte, reprezentanţii Engie au precizat că respectivul client a cerut un preţ fix pentru o perioadă de un an, ceea ce compania nu poate asigura.

 

„Pe fondul volatilităţii ridicate a preţurilor de achiziţie, atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale, precum şi al unui deficit de volume disponibile în vederea achiziţiei, Engie România nu a putut prezenta către clientul respectiv o ofertă care să întrunească condiţiile specificate de solicitant”, au susţinut oficialii companiei.

Aceştia au arătat că aceeaşi situaţie se aplică şi altor clienţi, pe măsură ce contractele aflate în derulare expiră.

 

Pentru clienții casnici nicio mare companie de energie nu mai are oferete pe perioade mai mari de un an, potrivit COMPARATORULUI ANRE.

Companiile din energie au avertizat, în ultima perioadă, că vor exista probleme în piaţă cu asigurarea continuităţii în alimentare. Aceasta deoarece statul a stabilit un plafon de preţ pentru decontarea sprijinului acordat consumatorilor de energie electrică (1.300 de lei pe MWh) sub preţul pieţei şi sub costul achitat de furnizori.

În plus, există întârzieri de mai multe luni în decontarea diferenţei dintre preţul real al energiei şi cel din factura consumatorilor, ceea ce creează probleme financiare companiilor.

 

Articolul precedentRafila vorbește despre sancționarea românilor care nu își fac controlul medical de rutină: Nu îmi place chestiunea, aș lăsa-o pentru când sistemul e pus la punct
Articolul următorAdrian Câciu: România a înregistrat o creștere economică de 5,8% în primul semestru al acestui an