Începând din acest an, în municipiul Sfântu Gheorghe va funcționa un centru de excelenţă pentru copiii talentaţi și superdotați.

Centrul de excelenţă figurează în reţeaua instituţiilor de învăţământ din municipiu încă din anul 2016, însă nu a putut fi pus în funcțiune întrucât nu exista aprobare pentru posturile didactice.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva a explicat că la sfârșitul anului trecut Inspectoratul Școlar Județean Covasna a blocat şase posturi şi jumătate pentru acest centru, respectiv un post de director; 0,25% de secretară; 0,25% de contabil şi 5 posturi didactice. Aceasta a mai precizat că posturile didactice au fost aprobate de Ministerul Educaţiei, finanţarea va fi asigurată din bugetul local, iar acestea vor fi ocupate prin plata cu ora, așadar nu vor exista doar cinci profesori, ci mai mulţi, în funcţie de ariile curriculare care se vor desfăşura în acest centru.

Pentru început, centrul va funcţiona în incinta colegiilor „Szekely Miko”, pentru secția maghiară, şi „Mihai Viteazul”, pentru cea română, iar selecţia elevilor se va face pe baza unor teste de inteligență.

Programul se va desfăşura după-masa, săptămânal între 6 şi 10 ore, în funcţie de opţiunile şi priceperile elevilor, atât pentru secţia gimnazială, cât şi pentru cea liceală.

Potrivit viceprimarului, conducerea centrului de excelență a demarat procedura de selecţie a profesorilor, iar în perioada următoare se va face și selecția elevilor, urmând ca din semestrul al doilea al anului şcolar activitatea în cadrul centrului să poată începe.

Articolul precedentNu sunt probleme pe drumurile naţionale din judeţ după prima ninsoare din 2019
Articolul următorAproximativ 400 de pachete cu alimente de bază, distribuite de voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez, în weekend