Elevii secţiei române de actorie a Liceului de Arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe au de curând în incinta şcolii în care învaţă o sală nouă de teatru pentru repetiţii, spectacole şi cursuri de artă sau de mișcare scenică, amenajată într-o fostă sală de clasă.
Numită „Dan Turbatu”, din dorinţa de a-i aduce un omagiu îndrăgitului actor al Teatrului „Andrei Mureşanu” (TAM) trecut în nefiinţă în anul 2000, sala va fi inaugurată joi, de la ora 19:00, cu spectacolul “Casa din palme” realizat de Camelia Paraschiv Katai.
„Este inaugurarea oficială a sălii de teatru dedicate secţiei române a Liceului de Arte, şi am decis să o facem cu acest spectacol care a avut deja premiera în decembrie anul trecut. Cum spaţiul este mult mai mic la şcoală faţă de cel de la teatru, şi cum abia vreo 30 de oameni au apucat să vadă examenul din decembrie, am considerat că este foarte bine să îl mai jucăm o dată sau chiar de mai multe ori, să dăm posibilitatea unui număr cât mai mare de persoane să vadă cea mai tânără generaţie de elevi la actorie în acţiune (…) Dacă sunteți curioși să vedeți ce ne pregătesc, veniți alături de noi”, ne-a spus managerul TAM, Anna Maria Popa.
Potrivit acesteia, lucrările la noua sală de spectacol au început încă de anul trecut, înainte de Crăciun, şi s-au finalizat după Revelion, astfel că după trei ani în care elevii secţiei române de artă au ținut cursuri în diferite spații, aceştia au acum propria sală de care să se bucure.
„Dan Turbatu mi-a fost profesor, prieten, mentor. După mulți ani de la trecerea lui la cele veșnice, sala de actorie (…) îi va purta numele! Mă bucură nespus acest lucru, persoanele care ne-au marcat, care la un moment dat ne-au făcut un bine, nu trebuie uitate. Elevele clasei a IX-a vor juca mâine, de la ora 19:00, spectacolul “Casa din palme” coordonat de Camelia Paraschiv Katai, în noua sală. Dane, e pentru tine!”, a scris Anna Popa într-o postare pe Facebook.
Intrarea la spectacol este liberă.
***
Prima clasă de teatru în limba română a Liceului de Arte „Plugor Sándor” a fost înființată în toamna anului 2017, în parteneriat cu Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, ca urmare a succesului pe care l-a înregistrat secția maghiară.
Clasele de teatru ale celor două secții sunt deschise din doi în doi ani, alternativ, astfel încât anul viitor Liceul de Arte va face înscrieri pentru secția maghiară.
Foto: Facebook/Anna Maria Popa