Pesta porcină

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul Covasna a adoptat săptămâna aceasta un plan suplimentar de măsuri pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane pe teritoriul judeţului.

Printre altele, planul prevede efectuarea de controale zilnice în trafic, verificarea exploataţiilor de porcine şi reducerea numărului de mistreţi.

Autorităţile spun că măsurile sunt absolut necesare având în vedere evoluţia şi extinderea „galopantă” a pestei porcine africane pe teritoriul României, care a afectat 22 de judeţe, în care au fost depistate 157 de focare.

Potrivit planului de măsuri, în perioada imediat următoare vor fi organizate controale zilnice în traficul rutier, atât pe arterele principale, cât şi secundare, care vor viza transportul animalelor, în general, şi al porcinelor, în mod special, precum şi produsele alimentare din carne de porc.

Autorităţile nu vor permite introducerea fără autorizaţie sanitar-veterinară a porcinelor vii sau a produselor din carne de porc pe teritoriul judeţului Covasna şi nici a produselor obţinute din sacrificarea porcinelor proprietate personală provenite din judeţele afectate.

De asemenea, în perioada următoare vor fi controlate toate exploataţiile de porci din judeţ, precum şi stânele, taberele de vară, cantoane sau locuri izolate, în vederea depistării creşterii ilegale a suinelor, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă eventualele contacte cu efectivele de mistreţi ce ar putea fi infectaţi cu virusul pestei porcine.

Articolul precedentProgramul filmelor de la Cinema Arta Sfântu Gheorghe în perioada 2-8 august
Articolul următorÎncepe a II-a ediție a Zilelor Renascentiste la Castelul Kalnoky din Micloșoara