Conducerea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna dă asigurări că la nivelul județului nu există, la ora actuală, probleme cauzate de pesta porcină africană, iar populația nu trebuie să se teamă  atâta timp cât carnea de porc provine din locuri autorizate.  

Directorul DSVSA Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor a precizat că în această perioadă instituția pe care o conduce a intensificat controalele pentru verificarea modului în care se produc, depozitează, transportă și valorifică produsele alimentare de origine animală, respectiv non-animală, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Populația trebuie să cumpere carnea de porc numai din locuri autorizate, înregistrate sanitar-veterinar. Din magazine, măcelării, carmangerii, din buticurile de la piață, pot să cumpere de oriunde. Pot primi și pomana porcului, dar pe cât se poate de pe teritoriul județului, să nu primească din alte județe, și în special nu din cele afectate. În momentul de față nu avem probleme în județ și sperăm că nici nu vom avea”, a declarat dr. Siko Barabasi Sandor.

Potrivit acestuia, campania de verificare a produselor a început la mijlocul lunii noiembrie și se va încheia la începutul lunii ianuarie, până în prezent fiind efectuate circa 800 de controale în târguri, magazinele din mediul rural, hipermarketuri și supermarketuri, restaurante, sau pensiuni.

“Sunt probleme, dar nu foarte grave. Unele dintre ele se referă la faptul că agenții cumulează produse multe în această perioadă, în speranța că vor vinde, și nu prea au spații de depozitare corespunzătoare pentru acest volum. Mai sunt probleme cu igiena, dar nu pentru faptul că nu ar avea posibilitatea să păstreze curățenia, problema este că aduc multă marfă, personalul din păcate este mai delăsător. Au fost descoperite și produse expirate, care au fost confiscate iar operatorii au fost amendați”, a mai precizat dr. Siko Barabasi Sandor.

Acesta a mai menționat că până la ora actuală au fost aplicate amenzi cuprinse între 600 și 1.200 de lei în funcție de neregulile constatate, însă sancțiunile pot ajunge chiar și până la 6.000 de lei dacă inspectorii constată abateri grave.

 

 

Articolul precedentTraficant de droguri, prins în flagrant de poliţiştii covăsneni cu 70 de grame de cocaină
Articolul următorPersoanele cu dizabilități pregătesc decoraţiunile de sărbători pentru sediul Primăriei Sfântu Gheorghe