Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul de alimente, în special cel de origine animală crește, pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare și prevenirea răspândirii pestei porcine africane, DSVSA Covasna va intensifica controalele oficiale în mai multe domenii care vizează atât aspectele legate de sănătatea animalelor, cât și cele privitoare la siguranța alimentelor.

Astfel, în perioada 28 noiembrie 2019 – 7 ianuarie 2020 se vor organiza controale tematice care vor viza verificarea modului de respectare a prevederilor privind comerțul cu porcine vii, respectarea măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii și a produselor din carne de porc, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de pestă porcină africană; verificarea mijloacelor de transport a animalelor în special în zonele cu restricții; verificarea documentelor însoțitoare a animalelor (certificate sanitare veterinare de transport, documente despre lanțul alimentar, avize interjudețene etc.); verificare a modului de respectare a cerințelor privind comerțul cu carne proaspătă de porc, carne tocată, carne preperată și produse din carne de porc.

În perioada următoare vor fi intensificate controalele la nivelul tuturor unităților de producere-, depozitare-, transportare- și comercializare a alimentelor de origine animală (carne, lapte, ouă, pește etc.) sau non-animală (inclusiv unitățile de depozitare a fructelor și legumelor) destinate consumului uman.

La nivelul pensiunilor și al punctelor gastronomice locale înregistrate sanitar veterinar, în cazul sacrificărilor de animale (ovine, caprine, suine) medicul veterinar oficial trebuie să examineze animalele provenite din exploatația proprie a proprietarilor înainte de tăiere, precum și carnea și organele rezultate după tăiere.

Pentru perioada 28 noiembrie 2019 – 7 ianuarie 2020 la nivelul DSVSA și al circumscripțiilor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale se va stabili un program de lucru cu asigurarea permanenței, inclusiv în zilele de sâmbătă-duminică. Programul va fi afișat atât la sediul DSVSA cât și la sediile circumscripțiilor oficiale.

Recomandările DSVSA:

Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:

– verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;

– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Articolul precedentWeekend plin pentru pompierii covăsneni: trei incendii şi un mesaj Ro-Alert despre un urs
Articolul următorAvertizare Ro-Alert: bărbat atacat de urs în judeţul Covasna