Proprietarii de suine din județul Covasna nu trebuie să se teamă că animalele le vor fi ucise, spune conducerea Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) Covasna, care subliniază că nu au fost depistate multiple focare de infecție cu virusul pestei porcine în județ.

După ce vineri seara inspectorii DSV Covasna au anunțat apariția primului caz de pestă porcină din județ, la o gospodărie din municipiul Sfântu Gheorghe, conducerea instituției s-a văzut nevoită să revină cu precizări, subliniind faptul că populația nu trebuie să intre în panică, cazul fiind, deocamdată, singular.

“Având în vedere o serie de informații apărute în mod necontrolat și pentru informarea corectă a populației, vă aduc la cunoștință următoarele:
În data de 01 februarie Institutul Național de Diagnostic București a diagnosticat pesta porcină africană la două cadavre de porci domestici, care au provenit din zona Őrkő a municipiului Sfântu Gheorghe. Cadavrele au fost aruncate la groapa de gunoi. Inspectoratul de Poliție Județean a identificat proprietarul. Întrucât boala a fost diagnosticată până în momentul de față la o singură curte, NU se impune uciderea preventivă a porcilor din zonă”, a transmis directorul DSV Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor.

Potrivit acestuia, au fost instituite restricții de circulație a animalelor, iar zona se află sub supraveghere sanitar – veterinară permanentă.

Locuitorii sunt sfătuiți ca în cazul în care în gospodăriile lor apar îmbolnăviri să anunțe imediat autoritățile și să nu arunce cadavrele porcilor bolnavi.

Primul caz de pestă porcină africană din județul Covasna a fost confirmat vineri, într-o gospodărie din cartierul Őrkő al municipiul Sfântu Gheorghe, iar cele două cadavre de animale au fost depistate într-o groapă de gunoi situată la marginea orașului.

Articolul precedentA apărut primul caz de pestă porcină în judeţul Covasna
Articolul următorIncendiu duminică dimineaţă la o casă parohială din Bixad