Ministerul Sănătății a aprobat alocarea unui număr de 6.120 de doze de vaccin antigripal pentru cabinetele medicilor de familie din județul Covasna, acestea urmând să fie distribuite în 4 tranșe.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, campania gratuită de imunizare a populației împotriva virusului gripal va începe în data de 1 octombrie 2019, de aceste doze urmând să beneficieze persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoanele cu vârste peste 65 de ani, cele cu boli cronice, respiratorii şi cardiovasculare, pacienții cu boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, dar și femeile însărcinate.

„Campania va începe în luna octombrie. Am primit repartiția pe baza hârtiilor, deci urmează să ne organizăm după ce primim dozele. Au fost catagrafiate în jur de 8.000 de persoane pe baza cererilor date de medicii de familie, care au fost înaintate către Ministerul Sănătății. Deocamdată ni s-a aprobat o cantitate de 6.120 de doze de vaccin antigripal care vor veni în 4 tranșe”, ne-a explicat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella, din cadrul Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.

Vaccinul tetravalent lipsește de câteva luni

Potrivit acesteia, vaccinul tetravalent utilizat pentru imunizarea copiilor la vârsta de 6 ani, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive și poliomielitei, lipsește din cabinetele medicilor de familie de aproape jumătate de an, însă deocamdată nu sunt motive de îngrijorare întrucât la nivelul județului s-au făcut repartiții între cabinetele medicale, acolo unde a fost nevoie.

„Continuă microcampaniile organizate pe baza programului național de imunizări, sunt scheme de vaccinare cunoscute de la începutul programului. Vaccinarea suplimentară antirujeolică la 9 luni nu s-a scos din program pentru că încă mai sunt cazuri de rujeolă în țară și trebuie să facem preventiv această doză, dar cu restul suntem acoperiți, mai puțin cu vaccinul tetravalent la 6 ani care încă n-a sosit de la Ministerul Sănătății. Sunt vreo 5 luni de zile, dar nu suntem descoperiți total, pentru că noi am mai avut în teren și am făcut și repartiție între cabinetele medicale de familie, însă totuși sunt goluri acolo. Nu este o problemă atât de mare, acești copii sunt în regulă cu vaccinarea de bază, asta este numai o doză de revaccin. Cei care s-au vaccinat corect până la vârsta de 6 ani sunt protejați. Va fi o campanie mare de recuperare dacă vor veni dozele, iar după 1 octombrie vom începe și supravegherea virozelor respiratorii și a gripei”, a mai explicat Igyártó Gabriella.

Articolul precedentFilme la Cinema Arta Sfântu Gheorghe în perioada 20-26 septembrie
Articolul următorHoţul de ţigări din Sfântu Gheorghe, arestat pentru 30 de zile, după ce a spart 4 magazine în ultimele două luni