Pe 31 decembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății a fost alertată cu privire la mai multe cazuri de pneumonie în orașul Wuhan, din Provincia Hubei, China. Virusul nu semăna cu niciun alt virus cunoscut. Acest fapt a generat îngrijorări, deoarece atunci când apare un virus nou, nu știm cum afectează oamenii.

O săptămână mai târziu, pe 7 ianuarie, autoritățile chineze au confirmat că au identificat un virus nou. Acest virus nou este un coronavirus, o familie de virusuri din care face parte și răceala obișnuită, dar și SARS și MERS. Noul virus a fost numit temporar “2019-nCoV”.

Potrivit „World Health Organization Office”, până pe 23 ianuarie, la nivel mondial au fost raportate 581 de cazuri confirmate de coronavirus nou (2019-nCoV). Din acestea, 571 de cazuri au fost în China. Au mai fost raportate cazuri în Tailanda, Japonia, Regiunea Administrativă Specială Hong Kong, Taipei, China, Regiunea Administrativă Specială Macau, SUA și Republica Coreea; toate aceste cazuri călătoriseră în Wuhan. Dintre toate cele 571 de cazuri confirmate în China, 375 au fost confirmate în Provincia Hubei; din numărul total de cazuri confirmate, 95 au fost severe. Până acum au fost înregistrate 17 decese (toate în Provincia Hubei).

Efectele coronavirusului ucigaş din China se resimt şi la Bucureşti. Pasagerii care trec prin Aeroportul Internaţional Henri Coandă sunt informaţi în legătură cu acest nou pericol. Sunt afişe în limbile română, engleză şi chineză în vederea informării publicului. Totodată, echipe medicale complete şi ambulanţe sunt pregătite să intervină în orice moment.

OMS colaborează cu autoritățile chineze și cu experți internaționali încă din ziua în care organizația a fost notificată, pentru a învăța mai multe despre virus, cum afectează oamenii bolnavi, cum pot fi tratați și ce pot face țările ca răspuns.

OMS are mai multe recomandări pentru ca oamenii să se protejeze și să-i protejeze pe cei din jur de această boală:

– Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;

– Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;

– Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;

– Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;

– Când mergeți în piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou, evitați contactul direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele;

– Evitați consumul de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea altor alimente.

Articolul precedentProiectul „NOIMI” are canal de YouTube
Articolul următorUE le trimite românilor ca ajutoare produse de igienă. Statisticile arată că sunt codași la acest capitol