Dacă vă numărați printre pasionații excursiilor în aer liber și v-ar plăcea să vă bucurați de peisajele montane și iarna, însă nu aveți prea multă experiență când vine vorba de drumeții în sezonul rece, este destul de posibil să faceți greșeli care să vă coste atât confortul, cât și siguranța pe munte.

Primul, și poate cel mai important sfat pe care trebuie să îl luați în considerare la împachetarea rucsacului pentru plecarea prin pădure sau pe munte iarna, este să lăsați toate obiectele inutile acasă. Un echipament adecvat și un rucsac „plin” doar cu obiecte necesare vă pot salva din situații periculoase.

Când plănuiți o drumeție în timp iernii trebuie să țineți cont de câteva aspecte:

– Starea traseului pe care doriți să-l urmați;

– Grosimea stratului de zăpadă;

– Timpul petrecut pe traseu, deoarece în timpul iernii ziua este mai scurtă și se face întuneric mai devreme;

– Condițiile meteo (Vremea se poate schimba brusc de la o oră la alta);

– Starea de sănătate și condiția fizică trebuie să fie pe masura traseului urmat.

Și cel mai important, informați Serviciul Salvamont despre traseul pe care doriți să îl urmați, și nu plecați singuri la drum.

Echipament recomandat pentru o drumeție de o zi, în condiții de iarnă

Încălțăminte

– NU folosiți bocanci de oraș! După câteva ore de mers prin zăpadă, aceștia vor ceda. Veți pierde căldură și vă veți uda la picioare, după care se vor instala degerăturile. Talpa bocancilor de oraș nu vă va asigura aderență suficientă pentru deplasarea prin zăpadă cu gheață (recomandat bocanci de munte cu talpă rigidă și colțari).

Pantaloni

– Sub nicio formă să nu purtați blugi, pantaloni de training sau pantaloni de stofă. La temperatură scăzută blugii se vor face ca tabla pe picior, iar frigul se va instala imediat. Se pot folosi pantaloni de schi sau pantaloni special creați pentru ascensiuni de iarnă. Aceștia au un strat de polar la interior, materialul este impermeabil și sunt construiți cu aerisiri pentru prevenirea transpirației.

Șosete

– Trebuie să aveți cel puțin două perechi de șosete. Una de schimb în rucsac, pentru că în cazul în care vă veți uda la picioare trebuie să vă schimbați în cel mai scurt timp. Șosetele trebuie să fie de calitate, ideal să fie lungi până la genunchi.

Parazăpezi

– Acest articol este obligatoriu în ascensiunile de iarnă. Protejează partea de jos a pantalonilor, împiedică zăpada să între între bocanc și pantalon. Protejează partea superioară a bocancului. Zona acoperită de parazapadă va reține caldura și va menține uscată suprafață inferioară a pantalonilor și partea superioară a bocancilor.

Îmbrăcăminte superioară

– De regulă echipamentul de iarnă pentru partea superioară a corpului este format din 3 straturi. Bluza de corp, polar și greacă cu puf sau alt material cu un nivel ridicat de impermeabilitate. Între cele trei straturi se vor forma mici perdele de aer, care vor împiedica pierderea căldurii.

Căciula, gluga, bandana, mănușile, bețele de trekking, frontala, acumulator de rezervă, ochelarii de protecție, husa de protecție pentru rucsac și crema hidratantă sunt câteva accesorii pe care trebuie să le aveți la dumneavoastră.

Rucsacul

Trebuie să țineți cont de faptul că ascensiunea se poate prelungi mai mult decât ați planificat. În rucsac trebuie să aveți: saci de gunoi, apă, termos cu ceai, mâncare, dulciuri, trusă de prim ajutor, folie de supraviețuire, glucoză, calciu, aspirină, bluză de schimb, șosete de schimb, acumulatori de rezervă pentru telefon și frontală. Bateriile se golesc mai repede iarna.

Ghid de drumeție – Conduita pe traseu

Niciodată să nu plecați singuri pe traseu. În cazul în care vă deplasați în grup, asigurați-vă încă de la plecare că cei care vă însoțesc sunt pregătiți corespunzător pentru a putea ajunge la destinație și pe urmă înapoi acasă, în siguranță.

Nu lăsați oameni în urmă. Mergeți în șir monom și păstrați în permanență contactul vizual cu cel din fața dumneavoastră.

Informați serviciul salvamont cu privire la traseul pe care îl veți urma și cereți sfaturi de drumeție.

 

Articolul precedentÎncepe vaccinarea gratuită HPV. Prioritate au tinerele înscrise în perioada 2017-2018
Articolul următorPetiție online împotriva petardelor semnată și la Sfântu Gheorghe. PSD nu vrea restricții la vânzarea articolelor pirotehnice