Crucea Roşie Covasna este în căutare de îngrijitori la domiciliu pentru persoanele care nu se pot deplasa şi îngriji singure, dorind să înfiinţeze în municipiul Târgu Secuiesc un serviciu specializat în acest sens.

Este a treia localitate din judeţ în care Crucea Roşie Covasna pune la dispoziţie astfel de servicii, după municipiul Sfântu Gheorghe şi comuna Belin. Serviciul, inițiat în anul 1992, funcționează fără întrerupere, fiind un sprijin real pentru persoanele imobilizate la domiciliu, sau care au dificultăţi de deplasare.

Dorim să începem cât mai repede, dar depinde cât de repede găsim persoane dornice să lucreze ca îngrijitori pentru persoanele bolnave, la domiciliu. Nu avem nevoie de voluntari, ci de persoane care vor să se angajeze, să ni se alăture”, ne-a declarat coordonatoarea voluntarilor Crucii Roşii Covasna, Opra Zsófia – Szende.

Potrivit acesteia, nu exită limită de vârstă, însă persoanele doritoare trebuie să fi absolvit un curs de îngrijitor la domiciliu şi să aibă experienţă în domeniu. Îngrijitorii se vor ocupa, printre altele, de cumpărături, plata facturilor, prepararea hranei şi hrănirea persoanelor imobilizate la domiciliu, le vor oferi ajutor la îmbrăcare/dezbrăcare, menaj, curățenie/spălarea rufelor, se vor îngriji de igiena intimă şi de administrarea medicamentelor la timp.

Acum începem serviciul și ne adaptăm după nevoi pentru că nu avem atât de multe resurse. În Târgu Secuiesc nu știm exact câte persoane ar avea nevoie de îngrijiri la domiciliu, în realitate vom ști abia când va porni serviciul. În funcție de venituri, vom avea persoane care vor beneficia de servicii aproape în totalitate gratuite, și vom avea și persoane care vor plăti o contribuție. Serviciile noastre sunt puțin mai diferite faţă de ale celorlalți. Noi mergem de mai multe ori pe zi la domiciliul persoanelor și ne concentrăm mai mult pe cele care sunt imobilizate la pat. Avem persoane pe care le-am îngrijit timp de 14 ani”, ne-a precizat directorul filialei judeţene, Papp Adolf.

Potrivit acestuia, la ora actuală Crucea Roşie Covasna lucrează cu 12 îngrijitori la domiciliu, care au în grijă cel mult 3 persoane, serviciile fiind personalizate în funcţie de nevoile fiecăruia.

Fiecare persoană are alte nevoi, iar noi personalizăm aceste servicii în funcție de nevoile fiecăruia. Încheiem un contract pe baza căruia este angajat îngrijitorul, iar acesta este supravegheat de un coordonator. Până acum nu am avut bărbați care să fi dorit să fie îngrijitori, în cei 28 de ani încă nu a venit nimeni, dar nu îi excludem dacă vor fi doritori. Nu există limită de vârstă, ci o limită de competențe. Starea fizică trebuie să permită mobilizarea acestor persoane pentru că avem și bolnavi care au peste 100 kg. Pe lângă asta, mai asigurăm și echipamente ajutătoare, de la cârje, la cadre, scaune rulante, pat şi cam tot ce ar avea nevoie o persoană imobilizată la domiciliu”, ne-a explicat directorul Crucii Roşii Covasna.

În data de 4 iulie, Crucea Roșie Română aniversează 143 de ani de activitate umanitară neîntreruptă.

Articolul precedentIbrahima Tandia a plecat de la Sepsi OSK
Articolul următor32 de elevi din judeţul Covasna nu s-au mai prezentat la ultima probă de la BAC