Numărul virozelor respiratorii a crescut cu 7%, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, care arată că în ultimele zile au fost înregistrate 2.096 de cazuri de îmbolnăviri, faţă de 1.950 raportate săptămâna trecută.

În ceea ce priveşte gripa, medicii nu au confirmat în ultima perioadă niciun caz, iar afecţiunile pulmonare grave, deşi în uşoară creştere faţă de săptămâna trecută, nu reprezintă un motiv de îngrijorare spun specialiştii, doar 1,4% din cazuri necesitând internare.

Cazuri de gripă nu am avut înregistrate în ultima săptămână. Nivelul virozelor respiratorii în ultimii 10 ani nu a crescut, este în jurul a 2.000 de cazuri. Faţă de perioada similară a anului trecut se observă o creştere nesemnificativă de doar 5%. Comparativ cu săptămâna trecută când am avut înregistrate 1.950 cazuri, avem o creştere slabă de 7%, pentru că săptămâna aceasta au fost înregistrate 2.096 cazuri de viroze respiratorii. Sunt forme medii şi uşoare, procentul de spitalizare nu este mai mare de 1,4%, deci cam 24-25 de cazuri internate care sunt mai complicate. Afecţiuni pulmonare mai grave nu au fost, acolo se observă o stagnare faţă de săptămâna trecută când am avut 432 de cazuri, acum avem înregistrate 452 de cazuri.”, ne-a precizat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella, din cadrul Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.

Specialiştii atrag atenţia că pentru a ne feri de bolile de sezon este important să respectăm regulile de igenă, să ne spălăm cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, iar dacă ne simțim rău, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne izolăm până când simptomele dispar, neriscând astfel să răspândim boala.

Fără cazuri de scarlatină în ultimele luni

Şi dacă în cazul gripei e recomandat să ne vaccinăm pentru a preveni îmbolnăvirea, în cazul scarlatinei, spre exemplu, o altă boală de sezon, cu transmitere pe cale aerogenă, reprezentanţii DSP Covasna spun că este indicat să stăm în încăperi cât mai bine aerisite şi să evităm spaţiile aglomerate.

Pentru elevi urmează o perioadă de vacanţă, dar când se va răci vremea vor apărea mai multe cazuri. Nu ne alarmăm, oricum majoritatea cazurilor sunt la persoane care frecventează colectivităţi mari, copiii sunt mai expuşi pentru că nu sunt atenţi la măsurile de igienă. Important este să ne protejăm, să ne spălăm des pe mâini cu apă şi săpun, iar în şcoli clasele să fie aerisite, şi atunci nu va fi nici scarlatină, nu vom avea nici angine şi nici viroze. Scarlatină nu am avut în ultimele două luni niciun caz, dar ne aşteptăm pentru că vremea e favorabilă pentru toate bolile aeriene. Scarlatina este o boală aerogenă, nu este prevenibilă prin vaccinare, aşa că e important să fie respectare măsurile de aerisire, trebuie aer curat. Încă nu au fost cazuri”, a mai explicat reprezentanta DSP Covasna.

Pentru acest sezon epidemic, Ministerul Sănătății a aprobat alocarea unui număr de 6.120 de doze de vaccin antigripal pentru judeţul Covasna, iar la sfârșitul săptămânii trecute a fost livrat al doilea lot, destinat imunizării populației cu risc ridicat de îmbolnăvire, în cabinetele medicilor de familie ajungând 25% din totalul solicitat, respectiv 2.040 de fiole.

Campania de imunizare a populației împotriva virusului gripal este gratuită, prioritate având persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, respiratorii şi cardiovasculare, pacienții cu boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, dar și femeile însărcinate.

Articolul precedentÎmbrăţişează un copac! O nouă acţiune a ecologiştilor pentru protejarea pădurii Honvéd
Articolul următorVictorie istorică pentru Sepsi-SIC cu Galatasaray Istanbul în EuroCup