Portalul Anti-Bribery Synergy a publicat recent, în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătăţii, topul spitalelor din România în care se cere șpagă, clasamentul fiind cuprins în prima sinteză a unui indicator utilizat pentru monitorizarea performanţelor operaţionale în domeniul prevenirii şi combaterii acestui fenomen.

Studiul cuprinde 352 de spitale publice din țară, inclusiv pe cele din judeţul Covasna, iar clasamentul a fost realizat în funcție de numărul de răspunsuri afirmative la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”, întrebare adresată într-un chestionar din cadrul  Mecanismului de Feedback al Ministerului Sănătății, pentru fiecare lună în perioada ianuarie-iulie 2019.

Spitale cu „zero șpagă” în județul Covasna

Dintre cele 4 spitale publice din județul Covasna incluse în clasament, doar în două a reieșit că pacienților le-a fost solicitată șpagă pentru serviciile medicale, cele mai multe răspunsuri afirmative (9) fiind pentru Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe.

5 pacienți au răspuns afirmativ la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?” în cazul Spitalului Municipal Târgu Secuiesc, în vreme ce Spitalul de Cardiologie „Benedek Géza” din Covasna și Spitalul Orășenesc Baraolt figurează cu zero răspunsuri afirmative.

Pe primul loc în top se află Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde au fost primite 153 de răspunsuri afirmative, urmat de Spitalul Judeţean de Urgență Brăila cu 147 de răspunsuri, şi Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan din Bucureşti cu 98 de răspunsuri.

Mecanismul de feedback al Ministerului Sănătății este reprezentat de un chestionar aplicat prin SMS sau Web ce mai cuprinde întrebările:

– Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?

– Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?

– Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?

– A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?

– Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?

– Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?

– Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?

– Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?

– Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?

Conform portalului anti-bribery.org, „Informațiile au o utilitate practică în proiectarea, implementarea și certificarea unui Sistem de Management Anti-Mită în conformitate cu cerințele ISO 37001 prin folosirea acestora la determinarea și analizarea contextului în care activează o organizație, monitorizarea și evaluarea performanțelor măsurilor de control anti-mită sau realizarea de analize comparative de tipul benchmarking”.

Articolul precedentCâștigătorul Maratonului Visit Covasna este din Uganda
Articolul următorSâmbătă are loc Alergarea Şugaş