Consiliul Județean Covasna acordă pentru a doua oară în acest an asistență financiară de urgență pentru Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, pentru ca instituția să-și poată acoperi cheltuielile de funcționare și de personal.

Prezentând situația financiară a Spitalului Județean, directorul economic al instituției, Fülöp Árpád, a spus că anul trecut guvernul de la București a majorat în mod semnificativ salariul personalului medical – al medicilor și asistenților medicali – și, pe lângă acest lucru, a introdus măsuri care creează o povară financiară semnificativă pentru spitale. Atunci s-a dezechilibrat sistemul, motiv pentru care Spitalul Județean înregistrează un deficit financiar semnificativ. Mai mult, anul acesta au fost majorate salariile infirmierelor și ale personalului îngrijitor de curățenie, s-a modificat alocația de hrană și fondul pentru handicap, ceea ce a creat un nou deficit lunar de 140-150 lei.

În vederea îmbunătățirii situației financiare a instituției medicale, CJ Covasna a votat, în luna mai, acordarea unei asistențe financiare de urgență în valoare de un milion de lei, iar acum acordarea unei sume de 500 mii lei.

„Nu putem permite ca Spitalul Județean să aibă disfuncționalități în aprovizionarea cu medicamente, așa cum nu putem permite nici ca cei aproape o mie de angajați să nu-și primească salariile, pentru că autoritățile județene consideră că îmbunătățirea calității asistenței medicale este o prioritate” – a spus în motivarea acestui pas vicepreședintele Henning László, care a prezidat ședința de consiliu de joi.

Continuă lucrările de extindere

Acesta a adăugat că, din păcate, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu iau decizii doar în detrimentul autorităților locale, ci creează situații de constrângere. „Noi, cei de la Consiliul Județean, considerăm că deciziile trebuie luate cu răspundere și, desigur, nu vom permite ca spitalul să aibă disfuncționalități în aprovizionare” – a subliniat vicepreședintele CJ Covasna, precizând în același timp că nu se vor stopa investițiile și dezvoltările noi în spital.

Extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe va fi finanțată prin Programul Operațional Regional, construirea heliportului va fi realizată cu fonduri proprii, totodată în curtea spitalului se va construi un centru Stroke și imagistică prin rezonanță magnetică cu mijloace financiare proprii și cu sprijin guvernamental. În plenul ședinței de consiliu a fost aprobat Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru centrul Stroke.

Articolul precedentBărbat atacat de urs la Boroşneu
Articolul următorSepsi OSK şi-a aflat adversarul din optimile Cupei României