Pandemia a schimbat regulile în sistemul medical, mai ales în relația medic-pacient, probabil cea mai mare modificare fiind introducerea telemedicinei, sistem care în alte țări funcționa deja de câțiva ani.

Cu toate acestea, încă există pacienți care se prezintă la spital fără a avea o problemă urgentă, sau înainte de a face toate investigațiile necesare. Managerul Spitalului Județean de Urgență, Andras-Nagy Robert, este de părere că ar trebui pus un accent mai mare pe tratarea pacienților în sistem ambulator, iar internările să fie făcute doar în cazurile în care este necesară, de exemplu, o intervenție chirurgicală.

Ar trebui pus mai mult accent pe tratarea pacienților în sistem ambulator: aici includ medicina de familie și policlinicile, dar în spatele acestor consultații trebuie să fie finanțare suficientă ca să se asigure o investigație cât de cât rapidă a cazurilor. Deci când mă duc la computer tomograf să nu trebuiască să aștept 3 luni de zile. Pornind de la această idee, în spitale ar trebui să ajungă acele cazuri care necesită într-adevăr internare, respectiv o intervenție chirurgicală, nu neapărat de chirurgie generală. În realitate, în spitalele din țară, nu doar la noi, se internează și cazurile care necesită o investigație prealabilă, poate și un tratament”, spune managerul spitalului.

Unii pacienți își neglijează afecțiunile

La polul opus, există și acea categorie de pacienți care își neglijează afecțiunile și ajung la specialist abia când problema devine mult prea gravă. De la începutul acestui an, chirurgii Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe au operat tot atâtea ulcere gastrice perforate cât în tot anul trecut. Și pacienții cu afecțiuni cardiace ajung târziu la specialist, iar conducerea Spitalului a făcut un nou apel pentru ca populația să se prezinte la medic înainte ca problemele de sănătate să se agraveze.

În această perioadă, de când am pornit și ca spital non-COVID, s-au făcut 133 de gastroscopii și 34 de colonoscopii, marea majoritate la pacienți internați, urgențe, dar și în ambulator și cu internări de zi. Cei mai mulți pacienți au fost cu hemoragii digestive, deci sângerări ale stomacului sau ale tubului digestiv (…) Pe parte de chirurgie, în general se prezintă pacienți în stare gravă, cu peritonite purulente, am avut foarte multe ulcere gastrice perforate, ceea ce înseamnă că au fost neglijate. Colegii chirurgi au operat până acum cât au operat în tot anul trecut (…) Infarctele miocardice acute care s-ar preta și la stentări au scăzut, sunt mult mai puține decât în perioada pre-COVID, în schimb vin cazuri mai grave. Ultimul caz mai deosebit, un pacient cu infarct miocardic cu debutul simptomatologiei în urmă cu 3 zile, am vrut să-l transferăm la Brașov pentru coronarografie și eventual stentare dar între timp a făcut o ruptueră de miocard și din păcate a decedat (…) În cazul hemoragiilor digestive, al ulcerelor perforate, înseamnă că paceinții nu și-au luat medicamentele, nu s-au dus la control, deci sunt niște patologii care până într-un punct pot fi tratate de medicul de familie dacă pacientul se prezintă și își ia medicamentele prescrise”, a explicat conducerea spitalului.

Numai în luna iulie, la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe au fost internați 942 de pacienți, iar alți 451 au fost tratați prin spitalizare de zi. Au fost realizate 200 de intervenții chirurgicale, 78 de nașteri, fiind aduși pe lume 80 de nou-născuți (în două cazuri fiind vorba despre gemeni); și au fost realizate 7.263 de consultații în ambulator, respectiv 46 prin telemedicină.

Sursa foto: WE RADIO

Articolul precedentCOD GALBEN de vreme severă, în weekend!
Articolul următorProtecția Consumatorilor: „Gel dezinfectant care ne poate afecta sănătatea!”