Tinerii artiști își dau întâlnire de Ziua Culturii Naţionale la Sfântu Gheorghe, în cadrul unui eveniment dedicat muzicii, filmului şi al artelor plastice.

Evenimentul, care va avea loc miercuri, 15 ianuarie, începând cu ora 18:00, la Centrul de Cultură Arcuș din municipiul Sfântu Gheorghe (Casa Bastion, str. Oltului nr. 6), este organizat în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Consiliul Judeţean Covasna şi cu sprijinul Ministerului Culturii.

„Centrul de Cultură Arcuş şi instituţiile partenere au fost mereu deschise tinerilor artişti, inclusiv şi mai ales de Ziua Culturii, când mai mult ca niciodată ar trebui să mizăm pe tinerii creatori din toate formele de expresie culturală”, sscriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului. 

Conform aceleiași surse, programul va fi deschis de un adolescent, Vasile Berde Luca Ștefan, realizator a trei scurtmetraje, respectiv „The Second Target (2017)”, „Don’t open the door (2017)” şi „You First (2019)”.

„Ne bucurăm să aducem în Sfântu Gheorghe un tânăr artist care să-i încurajeze şi pe adolescenţii din oraşul nostru să facă film şi să ajungă în comunitatea Super – un Festival internaţional de filme făcute de adolescenţi, unde Vasile Berde Luca Ștefan a ajuns cu primele sale producţii cinematografice şi a devenit un nume care promite. Tânărul cineast ne va vorbi despre pasiunea sa pentru film, despre obsesia sa artistică pentru fricile ce ne bântuie când suntem singuri acasă şi despre scurtmetrajul care i-a fost selecţionat şi premiat la mai multe festivaluri de gen – Don’t open the door –  producţie ce va fi proiectată şi la Centrul de Cultură Arcuş”, mai scriu organizatorii evenimentului.  

În partea a doua a programului, cei prezenți vor putea participa la „Concertul cameral Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu”, un recital de pian la patru mâini, după cum îl descriu organizatorii evenimentului.

„Pianiștii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu sunt absolvenţi ai Liceului de Muzică George Enescu și ai Universității Naționale de Muzică din București, unde şi-au finalizat și celelalte formele de învățământ: master, doctorat, postdoctorat. Cei doi muzicieni au susţinut sute de recitaluri şi concerte cu orchestra, au fost invitaţi în numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, fiind aplaudaţi pe scene din România, Anglia, Austria, Belgia, Germania, Italia, Bulgaria, Grecia, Spania, Polonia, Franța, Republica Moldova, Ucraina. Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu formează un duo artistic din 2005, iar Centrul de Cultură Arcuş este pentru cei doi pianişti o scenă pe care au fost aplaudaţi de multe ori”, se mai arată pe pagina dedicată evenimentului.

Recitalul de pian din data de 15 ianuarie va cuprinde lucrări ale uno compozitorilor români, precum Constantin Silvestri (Jocuri populare românești din Transilvania op.4); Leon Klepper (Cântec și Dans); György Ligeti (Integrala lucrărilor pentru pian la patru mâini: Marș, Studiu polifonic, Trei dansuri de nuntă, Sonatina, Allegro); Béla Bartók (Dansurile româneşti Sz. 56 – transcripție Marius Sireteanu); George Enescu / Marius Sireteanu – Rapsodia română op.11 nr.2; respectiv George Enescu / Marius Sireteanu- Rapsodia română op.11 nr.1.

Programul dedicat Zilei Culturii Naţionale este completat de o expoziție de artă plastică, din Pinacoteca Centrului de Cultură Arcuș.

Articolul precedentPoeta Doina Ioanid, lansare de carte și întâlnire cu publicul de Ziua Culturii Române, la Sfântu Gheorghe
Articolul următorO stradă din Târgu Secuiesc, fără apă vineri timp de câteva ore