Cu o cotă de 40%, comuna Comandău se află pe primul loc în județul Covasna la colectarea selectivă a deșeurilor, locurile II și III fiind ocupate de municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc.

În cadrul unei conferințe pe teme de mediu, organizată de Ministerul Mediului la Sfântu Gheorghe, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor” (ADI SIMD), Ambrus József a declarat că în ultimul an, la nivelul județului Covasna s-a înregistrat o creștere semnificativă în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile.

„La deşeurile reciclabile în zona urbană am ajuns, într-un an de zile, de la 8% la 25%. Este o raportare pe întreg judeţul. Sfântu Gheorghe a depăşit 30%, iar Târgu Secuiesc vine tare din urmă şi este la fel, la 30%. Surpriza cea mai plăcută, pentru mine personal, a venit din mediul rural. Dacă în 2017 aveam 1% la deşeurile reciclabile, am ajuns la 16% în 2018. Avem şi comune, cum este Comandău, care este la 40%. E un salt uriaş, sunt nişte cifre foarte, foarte mari în comparaţie cu unde au fost”, a declarat Ambrus József.

Potrivit acestuia, unul dintre obiectivele pentru acest an este punerea în funcțiune a unei stații de tratare mecanico-biologică, ce va funcționa în cadrul Centrului de management integrat al deșeurilor din localitatea Leț, și care va contribui la reducerea cantității de deșeuri depozitate.

Centrul de management integrat de la Leț a fost pus în funcțiune în 2018 și cuprinde o stație de compostare, un depozit ecologic și o linie de sortare a deșeurilor reciclabile.

Prezent la conferința pentru instruirea şi diseminarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor, a ghidurilor de bune practici şi a legislaţiei în domeniul deşeurilor în rândul reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţele Braşov, Harghita şi Covasna, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Nicolae Tudose a declarat că județul Covasna reprezintă un model de urmat pentru întreaga țară în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

Articolul precedentPreşedintele CJ Covasna cere modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice
Articolul următorPrimarul comunei Micfalău, Ferenc Demeter: „Mi-am dat seama că sistemul e făcut ca tinerii să nu fie atraşi de medicină”