Festivalul Sepsi Tabakó și-a deschis porțile cu trei spații de muzică ce oferă divertisment de calitate festivalierilor, două spații de spectacole pentru discuții și schimburi de experiență, completate de programul Aleii cu ateliere, târguri, evenimente culturale, precum și un spațiu expozițional și un colț de carte, organizate în colaborare cu diverși parteneri. Fosta fabrică de ţigarete din Sfântu Gheorghe este din nou plină de viață!

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, citând un popular hit maghiar, a subliniat că “aici vor fi garantate 8 ore de muncă, 8 ore de odihnă și 8 ore de distracție, iar în acest festival cu siguranță va fi loc pentru ore suplimentare. Ca autorități locale, prețuim, de asemenea, timpul de calitate, iar Festivalul Tabakó promite să fie un astfel de eveniment, oferind experiențe de calitate, dar și divertisment. La nivel județean, 300 de tineri voluntari s-au alăturat Tabakó, iar evenimentul este un proces de învățare în sine, astfel că acesta devine important și pentru tinerii din Covasna”.

La rândul său, primarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a reamintit că în urmă cu un an, în luna mai, împreună cu vicepremierul Kelemen Hunor, a fost organizată aici prima conferință de presă, când a fost făcut anunțul că municipalitatea va achiziționa fostul complex al fabricii de țigarete. 

“De atunci, nu am stat cu mâinile în sân, lansând o campanie intensă și o consultare publică și câștigând o licitație de 12 milioane de euro pentru a transforma o parte a clădirii. A fost elaborat un concept pentru ceea ce dorim să creăm pe acest loc: să îl umplem cu conținut și să creăm un oraș al tinerilor. Iar în locul produselor dăunătoare din tutun care ieșeau pe poarta fabricii, dorim să creăm cultură și programe de calitate pentru dezvoltarea tinerilor. Tabakó este primul mega-eveniment de aici și îi invit pe tineri să trimită ideile și feedback-ul lor către municipalitate”, a declarat primarul Antal Árpád, care a mulțumit organizatorilor pentru munca depusă și locuitorilor pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat dovadă.

Programele Festivalului Sepsi Tabakó de la Sfântu Gheorghe sunt inspirate din atmosfera Fabricii de Țigarete, iar organizatorii au împărțit programul în trei ture. Partenerul profesional al primei ture este Mathias Corvinus Collegium, iar la ceremonia de deschidere a participat Constantinovits Milán, director general adjunct al programelor MCC, care a declarat că „acest festival este o mică reflectare a activității pe care o desfășurăm la nivelul Bazinului Carpatic: construirea unei comunități în timp ce ne distrăm și ne angajăm în conversații interesante”. Constantinovits Milán a încurajat pe toată lumea să urmărească discuțiile MCC din programul festivalului, care au interlocutori maghiari și internaționali, cum ar fi Dr. Calum T. M. Nicholson, care vine la festival de la Universitatea Cambridge. 

„Fabrica de ţigarete din Sfântu Gheorghe este un spațiu care înseamnă ceva pentru toți locuitorii din oraş. Dar pentru participanții de la Tabakó nu este doar o clădire, în cazul lor sunt experiențe noi legate de fosta fabrică”, a declarat Talpas Botond, directorul activităților Mathias Corvinus Collegium din Transilvania, adăugând că aici începe anul școlar pentru elevii și studenții MCC. „Într-un fel, ne întoarcem acasă, pentru că cei peste 400 de studenți care participă la programele noastre sunt de aici, din Sfântu Gheorghe, din Transilvania”, a adăugat el. 

Rés Konrád-Gergely, organizatorul principal al Festivalului VIBE, a vorbit, de asemenea, în cadrul ceremoniei de deschidere, spunând că consumul de cultură în rândul tinerilor s-a schimbat, iar organizatorii de festivaluri au o responsabilitate mai mare de a arăta că programele culturale de calitate sunt posibile și în cadrul unor astfel de evenimente. „Încercăm să oferim divertisment de calitate pentru tineri, asta încercăm să facem și la VIBE, la Târgu Mureș, și ne bucurăm că am găsit în oamenii din Sfântu Gheorghe un partener serios în acest demers”. Echipa Festivalului VIBE este responsabilă de programele muzicale și de detaliile tehnice ale Sepsi Tabakó.

La finalul conferinței de presă, viceprimarul Vargha Fruzsina, organizatorul principal al festivalului, a prezentat presei diferitele locații ale festivalului, cum ar fi Colonia Artiștilor și Uzina Bucuriei, arătând cum fosta fabrică de ţigarete a devenit un loc modern de desfășurare a festivalului, care, pe lângă diverse programe muzicale și profesionale, oferă și spațiu pentru înregistrarea unui podcast într-un studio industrial, de exemplu.

Sursă: Primăria Sf. Gheorghe

Articolul precedentProgramul effAct a fost lansat!
Articolul următorPoliția Română: ”Vacanța s-a terminat. Sunteți pregătiți pentru un nou început?”! Recomandări importante pentru părinți