Într-o sentință din data de 20 septembrie 2018, Tribunalului Covasna a dispus demontarea inscripțiilor în limba maghiară de pe fațada și clădirea Consiliului Județean (CJ) Covasna, după ce Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), prin reprezentantul legal Dan Tănasă, a denunțat de două ori instituția, reclamând faptul că nu respectă legislația, respectiv că inscripțiile au fost amplasate la același nivel cu cele din limba oficială de stat.

Sentința a fost „întărită” în data de 25 iunie 2019 când Tribunalul Covasna a admis cererea formulată de ADEC și a dispus amendarea președintelui CJ Covasna, Tamás Sándor, cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere în neexecutarea sentinței.

Președintele CJ Covasna a anunțat luni că a primit solicitarea Tribunalului Covasna de a comunica dacă au fost luate măsurile pentru executarea hotărârii din luna septembrie a anului trecut. Acesta nu a dorit să comenteze pe marginea subiectului, însă a ținut să mulțumească pentru „cadoul de Crăciun” și a declarat că „este inacceptabil” că statul român transmite că „cetățenii maghiari sunt de rangul doi”.

„Mulțumim pentru cadoul de Crăciun primit din partea reclamantului de serviciu. Mesajul acestui proces este că inscripțiile române și maghiare nu pot fi de același rang. Așa procedează, de 100 de ani, statul român ori de câte ori are ocazia: transmite că noi, cetățeni români, de etnie maghiară suntem cetățeni de rangul doi al acestei țări. Înțelegem mesajul, deși este inacceptabil. Nu doresc să comentez nimic altceva decât: Sărbători Fericite!”, a declarat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.  

Într-un comunicat de presă, CJ Covasna precizează că „Inscripția oficială a Consiliului Județean Covasna este amplasată pe peretele din dreapta intrării, în mărimea și ordinea cerută de legislație. Inscripțiile contestate de ADEC au fost amplasate pe fațada și pe ușile de intrare, acestea urmând proporționalitatea cerută de arhitectura clădirii”.

La începutul lunii decembrie, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) i-a dat câştig de cauză lui Tamás Sándor după ce acesta fusese reclamat de liderul ADEC, Dan Tănasă, pe motiv că utilizează limba maghiară în postările de pe pagina personală de Facebook.

La vremea respectivă, președintele CJ Covasna a declarat că situaţia „este de râsul lumii”, şi i-a relansat liderului formaţiunii invitaţia de a candida la funcţia de preşedinte al CJ Covasna la alegerile locale de anul viitor, „ca să iasă la lumină acel om care a fost întotdeauna în fața unui sistem invizibil”.

Articolul precedentAmenzi și brazi confiscați după o acțiune a IPJ Covasna
Articolul următorContinuă înscrierile pentru concursul United by Music dedicat persoanelor cu dizabilități