Persoanele în vârstă, care au timp liber, pot deveni „bunici de împrumut” pentru copiii Centrului de zi din Cernat, în cadrul programului național „Generații” derulat de Fundația Regală „Margareta a României”.

Ideea programului este de a susține concomitent copiii și vârstnicii, astfel încât primii să beneficieze de experiența de viață a celor din urmă, pe care totodată să îi ajute să uite de singurătate.

În anul școlar 2020-2021, programul va beneficia de finanțare din partea Raiffeisen Bank, și se va desfășura în centre comunitare din București, respectiv Covasna, Galați și Bacău.

Aproximativ 250 de copii de la Centrul de zi din Cernat ar urma să fie îndrumați la teme sau în activități educaționale de voluntarii vârstnici, noutatea din acest an fiind trecerea în mediul online a activităților desfășurate în centrele de tip școală după școală.

„Este o provocare pentru seniorii care doresc devină voluntari pentru copii și care sunt nevoiți să se adapteze noii situații și metodei de lucru online. Vârstnicii vor putea să relaționeze în continuare cu copiii care provin din medii defavorizate, și să contribuie, prin experiența lor, la dezvoltarea școlară și personală a acestora. Centrele vor fi dotate cu echipamente care să le permită susținerea activităților educaționale și în mediul virtual. Seniorii care doresc să devină mentori online trebuie să fie specialiști într-un domeniu, să aibă o atitudine pozitivă și disponibilitatea de a lucra cu copiii. Nu trebuie să le lipsească, însă, anumite competențe digitale necesare organizării de sesiuni online pe teme de interes pentru copii: meditații la diferite materii, sprijin în realizarea temelor, cluburi și ateliere educaționale interactive, cercuri vocaționale, sesiuni de dezvoltare personală”, se arată într-un comunicat al Fundației R​egale „Margareta a României”.

În județul Covasna, partener principal al programului este Fundația Creștină „Diakonia”, căreia în acest an i s-au alăturat Clubul Rotary Sfântu Gheorghe și Fundația Comunitară Covasna (HKA).

În luna decembrie a anului trecut, aceștia au derulat o acțiune caritabilă, prin intermediul căreia și-au propus să strângă suma de 50.000 de lei, pentru a sprijini derularea programului.

„În situația generată de pandemie, cu toții ne confruntăm cu noi dificultăți, iar viitorul a devenit mai imprevizibil pentru toată lumea. Copiii și bătrânii sunt într-o situație mult mai dificilă. Copiii trebuie să își petreacă majoritatea zilelor în spațiul online, separat de prietenii lor, iar vârstnicii sunt obligați la distanțare fizică, ceea ce poate duce ca atât copiii, cât și bătrânii, să se simtă singuri. Prin proiectul Intergenerații creăm cadrul în care vârstnicii și copiii socializează, învață lucruri noi, se ajută reciproc și primesc sprijin”, transmiteau reprezentanții Clubului Rotary Sfântu Gheorghe, în luna decembrie a anului trecut, într-o postare pe Facebook.

Directoarea Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga, ne-a explicat că prin activitățile de voluntariat, vârstnicii își pot valorifica experiența, iar copiii primesc ajutor la materiile unde întâmpină probleme, își fac temele la after-school, ajung să își îmbunătățească rezultatele școlare, să își descopere pasiuni sau să își dezvolte noi abilități.

„Programul Intergenerații înseamnă implicarea vârstnicilor în activitatea centrelor de copii (…) Deja am derulat două programe la Valea Crișului și în zona Orko, la Casa comunitară. Ideea este ca vârstnicii să se implice în activități, să ajute copiii la scrierea temelor pentru acasă, să le spună basme, sau să-și împărtășească experiențele. La rândul lor, copiii îi pot învăța pe vârstnici să umble pe calculator, de exemplu, sau să vorbească limbi străine. Se formează o legătură foarte frumoasă între aceste generații (…) Este al treilea program pe care îl derulăm în cadrul Intergenerații, iar acum va avea loc la Cernat unde sunt 250 de copii care urmează activități after-school”, ne spunea Bereczki Kinga în urmă cu o lună.

Vârstnicii care doresc să devină voluntari în Centrele Generații pot afla mai multe detalii la linia gratuită și confidențială de consiliere socială „Telefonul Vârstnicului”: 0800-460–001, sau se pot înscrie prin completarea formularului online de pe site-ul: https://intergenerational.ro/implica-te/.

***

Îmbătrânirea accelerată a populației și abandonul școlar generat de sărăcie sunt două dintre problemele sociale cu care România se confruntă în prezent. Potrivit unui raport al INSSE din 1 ianuarie 2020, peste 3,7 milioane de persoane din România au vârsta de peste 65 de ani.

De asemenea, conform unui studiu național realizat de Fundația Regală „Margareta a României”, 47% dintre vârstnici se confruntă cu un profund sentiment de inutilitate din cauza pierderii rolului social, în vreme ce copiii din familii nevoiașe au nevoie de sprijin educațional, iar centrele de zi din comunitățile defavorizate se confruntă cu resurse umane insuficiente.

De la lansarea proiectului în 2015, un număr de 19 centre de zi de tip școală după școală, din 10 județe ale țării, au devenit „Centre Generații”, creând  cadrul în care aproape 1.000 de copii din medii defavorizare au beneficiat de un valoros sprijin educațional, social dar și pentru dezvoltarea lor vocațională sau personală, din partea voluntarilor vârstnici.

Proiectul „Generații” este dublu laureat al Galei Societății Civile, la categoriile „Proiecte și campanii de voluntariat” și „Servicii de asistență socială”,

Sursa: Realitatea de Covasna

Articolul precedentCOD GALBEN de ninsori
Articolul următorLiga Națională de baschet feminin, în weekend, la Sfântu Gheorghe